„Общински паркинги и синя зона” ще заработва по милион и половина годишно
„Общински паркинги и синя зона” ще заработва по милион и половина годишно / Дарик Варна, архив

Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона" може да реализира чиста печалба от 845 645 лева за 3 години. Това сочат разчетите на предприятието, които бяха представени пред комисията „Структури и общинска администрация".

Очакваните годишни приходи на предприятието са в размер на 1,445 млн. лв. През първата година ще са нужни повече средства, за да може да се осигури старта на дейността, като разходи за маркировка, ремонт на паркингите, поставяне на знаци и табели, коли, компютри, касови апарати и пожарогасители. Тези разходи ще бъдат компенсирани още през първата година на експлоатация.

Предвижда се предприятието да обслужва на денонощен режим общо 18 паркинга. Експлоатирани ще бъдат 16 от общо 20 паркингите, които в момента са предоставени за ползване на общинското предприятие. Планирано е двата буферни паркинга, които ще бъдат изградени в разделителната ивица на бул."Княз Борис I", до Делфинариума, също да бъдат предоставени за управление на предприятието.

На днешното си заседание комисията „Структури и общинска администрация" прие увеличение от близо 5 пъти на структурата на „Общински паркинги и синя зона". Заетите в общинското предприятие ще бъдат увеличени от 25 на 118 души. Толкова служители ще са необходими за нормалната работа на предприятието, предвид и денонощния режим на паркингите, обясни управителят на предприятието Младен Иванов. Той увери съветниците, че хора ще бъдат назначавани тогава, когато паркингите са готови за експлоатация.

След увеличаване на структурата, най-много служители - 78, ще бъдат ангажирани с обслужването на денонощните паркинги. Според разчетите, 18 от служителите ще са ангажирани с репатрирането на автомобили, като за целта от звеното, обслужващо общинските „паяци" ще бъдат прехвърлени служители. Администрацията на предприятието пък ще набъбне до 11 служители.

Финансовите разчети предстои да бъде обсъдени и гласувани на утрешното заседание на бюджетната комисия.