Общинската комисия за борба с корупцията остана без работа
Общинската комисия за борба с корупцията остана без работа / снимка: Sofia photo agency, архив
Общинската комисия за борба с корупцията остана без работа
79217
Общинската комисия за борба с корупцията остана без работа
  • Общинската комисия за борба с корупцията остана без работа

Една от комисиите към Общинския съвет във Варна се събира по-рядко от останалите. А нейни членове дори не могат да си спомнят кога за последно са заседавали.

"Борба с корупцията и корупционните практики" е една от двете комисии в местния парламент, за които в сайта на Общината няма архив от нито едно заседание през този мандат. Другата е "Предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", установи проверка на Дарик.

Станислав Темелков от „Атака" е председател на комисията „Обществен ред и сигурност", един 10-те членове на антокорупционната комисия и най-редовен участник в заседанията на останалите комисии. Не си спомня обаче кога за последно е участвал на заседание на комисията, създадена да бори злоупотребата с власт и бутането на рушвети. „Имам спомен, че съм участвал в заседание, но кога точно е било, не мога да кажа със сигурност", бяха думите на Темелков.

Сред правомощията на общинската антокорупционна комисия са изискване на материали за разследване по постъпил сигнал, а при наличие на съмнения за корупция материалите да се изпращат на прокуратурата и следствените органи. Комисията заседава само когато има сигнали, каквито е имало преди, обясни председателят й Петър Липчев от Коалиция "Промяна за Варна". Той добави, че най-редовно проверява за сигнали в деловодството на Общинския съвет. Не е имало случай да има сигнал и да не бъде свикана комисията, за да го разгледа, увери Липчев.

Преди време сигналите по-трудно са стигали до знанието на председателя на общинската комисия за борба с корупцията. Веднъж дори сигнал на жалващ се гражданин се оказал изгубен някъде между деловодството и комисията, създадена да бори корупционните практики. Липчев разбрал за жалбата от гражданина, който я подал. „Оказа се, че сигналът е действително постъпил в общината, но се беше малко запилял. Но го намерихме", сподели шефът на антикорупционната комисия.

Репортаж по темата ще откриете в аудио зоната.

Временната комисия "Борба с корупцията и корупционните практики" бе създадена през предходния мандат на местния парламент, като от тогава насам три пъти смени името си. Първоначално се казваше „Корупция". След това бе прекръстена на „Антикорупция", а сегашното си име носи от март 2009 г. Интересен факт в нейната история е членството на Веселин и Христо Данови. Докато бяха общински съветници бащата и синът бяха осъдени и лежаха в затвора за участие в престъпна група, създадена за изпиране на пари и изнудване.