Варна взрив блок
Варна взрив блок / DarikNews.bg
12 души са от взривения бл. 302 в ж.к. “Владислав Варненчик”, които ще бъдат подпомогнати с по 500 лв. 
172 души ще получат еднократна социална помощ от Община Варна.

12 от тях са от взривения бл. 302 в ж.к. “Владислав Варненчик”, които ще бъдат подпомогнати с по 500 лв. Това реши ПК „Социални дейности и жилищна политика” на днешното онлайн заседание.

Помощите са в размер между 100 и 600 лева и се дават за покриване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности. Сред одобрените са и абитуриенти сираци, които се  отглеждат от техните баби и дядовци.

Опуснатите социални помощи са на обща стойност 46 500 лв. Тази сума е около 1/3 от бюджета на социалната програма на Община Варна, която тази година е в размер 130 800 лв., но с оглед на създалата се ситуация около COVID-19 може да претърпи корекции.

„Ще търсим допълнителни възможности, включително чрез оперативните програми „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“, за да подпомогнем нуждаещите се хора. В момента общината подготвя проектно предложение за осигуряване на топъл обяд от 1 май за 250 варненци с доходи под линията на бедност“, заяви пред съветниците директорът на общинската дирекция „Социални дейности” Таня Василева. Тя допълни, че след обявяване на извънредното положение на 13 март допълнително 40 възрастни са били включени в Домашния социален патронаж във Варна.

Информация за хората, нуждаещи се от незабавна подкрепа, може да бъде подавана на телефоните към дирекция „Социални дейности“ в Община Варна: 052 820 115; 052 820 172; 052 820 544 и 052 820 196. „Администрацията е непрекъснато на горещите телефони. Готови сме да се отзовем във всеки един момент и да подкрепим тези хора“, каза още Таня Василева.

Съветниците отказаха помощ на четирима души. Двама от тях вече са получили еднократна помощ за лечение, а на третия варненец съпругата му е била подпомогната от Община Варна през тази година. Мотивът за четвъртия отказ е, че е от компетенциите на дирекция „Здравеопазване“.

Окончателното решение за отпускане на помощите ще бъде взето на заседание на Общинския съвет.