Общината към недоволните таксиджии: Имаше предложение и за 0,50 лв./км
Общината към недоволните таксиджии: Имаше предложение и за 0,50 лв./км / снимка: Sofia photo agency, архив

Предложението на Националния съюз на превозвачите е било за 0,50 лв./км за дневна тарифа на таксиметровите услуги във Варна, което е дори по-ниско от утвърдената от Общинския съвет. Това обявиха от общинската пресслужба във връзка с информацията за готвен протест на таксиметрови шофьори.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за автомобилните превози, Общинският съвет е органът, който определя минимални и максимални прагове на цените за таксиметров превоз на пътници за 1 км пробег на територията на общината. Кметът няма отношение към определянето на размера на тези ставки, припомнят от Община Варна.

На последното си заседание местният парламент във Варна утвърди минимални цени на таксиметровите услуги в общината от 0,75 лв./км дневна и 0,85 лв./км нощна тарифа, а максимални - 2 лв./ км дневна и 3 лв./ км нощна тарифа. До този момент решението не е обжалвано.

Исканата от Димчо Иванов минимална ставка от 1.40 лв./км за дневна тарифа е направена на база показатели, които са валидни за минимална част от таксиметровите водачи в града, посочват от Националния съюз на превозвачите.

По отношение на дупките по пътната настилка, посочени като друга причина за протест - Общината работи много активно по пълната рехабилитация на основните булеварди в града, както и за качественото изграждане на нови улици. Към санкциите, касаещи таксиметровия бранш, от общинската администрация утоячняват, че нямат отношение.