Областният управител даде указания за повишаване на пожарната безопасност
Областният управител даде указания за повишаване на пожарната безопасност / netinfo
Областният управител на Варненска област Петър Кандиларов, който е и председател на Постоянния щаб за координация на дейността по защита на населението в област Варна, подписа указания във връзка с повишаване на пожарната безопасност във Варненска област.

Дадените указания са кметовете на общини да оборудват гасаческите групи по места с необходимите уреди за пожарогасене. Да се прецизира начина за оповестяване и използване на гасаческите групи. Да се провери на състоянието на пожарните хидранти, да се осигури свободен достъп до тях и другите водоизточници, които се използват по време на пожар. Да се уточни конкретно наличната техника, която може да се използва при възникване на пожар, като фадроми, булдозери, трактори и др. Да се проведат заседания на общинските щабове за координация на дейността по защита на населението, на които представители на месните ПБЗН, РПУ, Лесничейства, „В и К” и гасачески групи да обсъдят въпросите по организация на пожарната безопасност в общината. Лесничействата да осигуряват защитни просеки в горските масиви намиращи се в близост до инфраструктурни обекти, да прецизират и контролират достъпа до тях и активно да съдействат на органите на РДВР, за откриване на причинителите на пожарите.

За изпълнение на указанията да се докладва писмено до 17 август на Секретаря на Постоянния щаб за координация на дейността по защита на населението в област Варна - инж. Андрей Марков, който в срок до 20 същият месец трябва да представи обобщен доклад на Областния управител.

Указанията са изпратени до кметовете на общини от Варненска област и до директора на Дирекция „Гражданска защита” – Област Варна.