Областната епизоотична комисия се събира извънредно заради шапа
Областната епизоотична комисия се събира извънредно заради шапа / Sofia Photo Agency, архив

Усложнената ситуация заради регистрирания случай на шап у нас ще обсъди на извънредно заседение областната епизоотична комисия. Членовете й ще се съберат в 15 часа в сградата на Областната администрация.

Варна е сред шестте области, в които е обявена карантина заради заразата в с. Кости, община Малко Търново. Въпреки че тук не е открито огнище на шап, Варненска област като гранична с Бургаска превантивно е включена сред  регионите с ограничителни мерки.

Във връзка с това е ограничена търговията с живи животни. Разпоредено е и постоянно дезинфекциране на специализираните средства за транспорт.

Забранена е също търговията с продукция на млеко- и месопреработвателните предприятия във Варненска област извън пределите на региона. Безпрецедентната заповед е за неопределен срок. Досега при откриване на случай на шап забрана е била въвеждана само в засегнатия регион.

Най-сериозното заболяване при животните беше регистрирани чрез заразено диво прасе, отстреляно на 30 декември в района на Кости. Това е първият случай на шап от над 12 години в България. Предполага се, че заразата е пренесена от Турция.