Няма данни за наличие на тигров комар във Варна
Няма данни за наличие на тигров комар във Варна / live.varna.bg

Няма данни за наличието на т. нар. тигров комар на територията на община Варна, съобщават от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация - Варна". Регистрирано е наличието на общо 18 вида комари от подсемействата Anophelinae и Culicinae.

„Комарът действително е агресивен и потенциално опасен като преносител на нетипични за България трансмисивни инфекции, но досега няма съобщени случаи за заболял пациент. Инфекционистите и останалите лекари са добре запознати с клиничните картини на тези заболявания и са инструктирани да следят и да докладват при съмнителни случаи" коментира Антоанета Тончева, управител на предприятието.

Първите комбинирани ларвицидни и имагоцидни дезинсекции започнаха в края на юни. Обхванати са основните паркове на територията на града - Морска градина, Аспарухов парк, парковете в кв. „Владислав Варненчик" и „Младост". Поетапно са обработени и деретата в града и околните кметства - Звездица, Казашко, Константиново и Тополи.

След получени сигнали от граждани, общинското предприятие е третирало и ограничени площи в близост до детски площадки и обществени заведения. Непрекъснато се наблюдават основните биотопи на насекомите, като при необходимост се извършват допълнителни дезинсекции след задължителен интервал.

В рамките на тазгодишния летен сезон, Морската градина е третирана общо четири пъти, като последно извършената комбинирана обработка срещу трипси и комари е била на 26 август. Аспарухов парк е обработен общо пет пъти, като предстоят още третирания предвид оформените от наводнението открити и закрити биотопи. Към днешна дата е извършена дезинсекция на общо 2 197 декара, информират от общината.