Няма да закриват тубдиспансера
Няма да закриват тубдиспансера / netinfo
Варненският тубдиспансер няма да бъде закриван. Тови заяви доц.Христо Бозов, заместник-кмет по здравните въпроси, като по този начин опроверга слуховете за фалит на общинското здравно заведение.

Финансовият недостиг на лечебницата се дължи на начина, по който се финансира дейността й. От края на 2006 г. държавата отпуска по 816 лева на пациент, независимо от престоя на болните в диспансера. Държавните средства за тази година са вече изчерпани, което създава финансовата криза в диспансера. Парите стигат само за заплати на 54 души персонал. Няма пари за консумативи, посочи доц.Бозов.

Въпреки че заболеваемостта от туберколоза във Варна е под средната за страната, болните от “жълтата гостенка” в морската столица са около 500. Средният престой на болните в диспансера през 2007 е бил 55 дни, а тази година е сведен на 33 дни.

През миналата година Общината подпомогна тубдиспансера с 550 000 лева. До края на седмицата на здравното заведение ще бъдат приведени още 250 000 лева, съобщи кметът Кирил Йорданов. Предстои конкурс за избор на нов директор на здравното заведение. “Ще търсим човек, който да вдигне здравното заведение на крака”, коментира в тази връзка градоначалникът.

Здравното министерство се е ангажирало да дофинансира с 1,6 милиона лева различни проекти през следващите няколко години, за разработването на които ще се разчита на новия директор. Скоро в лечебницата пък ще бъдат назначени още две медицински ссетри, чиято издръжка ще поеме министерството.