Няма да съдят млад шофьор с „Голф” за катастрофа със загинал пешеходец
Няма да съдят млад шофьор с „Голф” за катастрофа със загинал пешеходец / Dariknews.bg, архив

21-годишен шофьор няма да бъде съден за катастрофа, при която загина блъснат от него пешеходец. Наказателното производство срещу него е прекратено от Варненската окръжна прокуратура с мотивите, че водачът се е движил със съобразена скорост и произшествието е било непредотвратимо, тъй като пострадалият е попаднал в опасната зона на спиране на автомобила му.

На 22 май 2014 г. на метри след входа на Военноморска болница младият мъж И. И., който е от Ловеч, удря със своя „Фолксваген Голф” 89-годишен пешеходец. Пенсионерът е откаран в болница, където часове по-късно е починал.

Според разследването автомобилът се е движил със скорост около 45 км/ч, когато е блъснал пресичащия старец, намиращ се на около метър от бордюра. От удара пострадалият се е качил върху предния капак на автомобила и с темето си е счупил предното стъкло. След това се е превъртял във въздуха и паднал върху пътното платно. Обувките, слуховият апарат и изкуственото му чене са се разпилели в различни посоки. Шофьорът е успял да спре на 38 метра от мястото на сблъсъка. Възрастният мъж е закаран в болница в множество травми по цялото тяло, кръвоизлив в мозъка и оток на белите дробове, а лекарите не успяват да го спасят.

Срещу шофьора е образувано производство за причиняване на смърт по непредпазливост, което през декември м. г. е прекратено от прокуратурата. Варненският окръжен съд връща делото за доразследване, след което държавното обвинение отново прекратява производството. Близките на загиналия обжалват решението, като втория път магистратите се произнасят, че няма допуснати нарушения, и потвърждават постановлението на прокуратурата.