Ново двайсе - Дупката става площад, отдолу – паркинг
Ново двайсе - Дупката става площад, отдолу – паркинг / Снимка: Дневник

Павилионите около Дупката остават до есента, като заповедта за премахването им се отлага с 6 месеца. Разпореждането е на кмета, а до него се е стигнало след разговор с председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Нереализираният проект за Търговски дом не може да остане в този си вид. Бараки там няма да има, но това ще стане в края на годината, заяви Гуцанов след среща с наемателите на търговските обекти.

До кметската заповед за премахване на бараките в срок до 6 април се стигна след предписание на прокуратурата. Проверка на Държавен финансов контрол е установила, че павилионите, които са собственост на "Търговски дом", незаконно са поставени върху общински терен. Миналата седмица около 20 търговци се срещнаха последователно с кмета и общинския председател, настоявайки за отлагане на заповедта.

От тук нататък ще се решава на кого ще плащат наем търговците, тъй като бараките им са разположени върху общински терен. В момента "Търговски дом" им прибира по 70 евро/кв.м., а плаща на общината по около 7 лева на квадрат за тротоарно право.

Търговските обекти около Дупката са 47, като само 34 от тях работят. С бараките се прехранват около 200 семейства. „Не е нужно да утежняваме допълнително ситуацията с безработицата в града", коментира Борислав Гуцанов.

Според шефа на местния парламент най-доброто решение за бъдещето на Дупката засега е утопия. Той предлага на мястото да бъде изграден подземен паркинг, върху който да има площад с малки заведения. Условието е Община Варна да изкупи дела на основния акционер в „Търговски дом" АД - бизнесмена Георги Гергов. В следващите дни предстои среща с Гергов, на която ще бъде обсъден инвестиционния проект.