Новият кмет на Приморски: Виница не може да се отдели административно
Новият кмет на Приморски: Виница не може да се отдели административно / netinfo

Промени в администрацията на район „Приморски” вероятно ще има, съобщи във варненското Дарик кафе новият кмет Петя Проданова, доскорошен шеф на Бюрото по труда във Варна. Тя обясни, че в кметството работят 88 души и има нагласи за преструктуриране на администрацията съгласно изискванията. Финансовият министър Симеон Дянков неотдавна поиска 15% съкращение на работещите в общините.

„Доколкото съм запозната с другите кметства, всеки според разбиранията и нуждите е обособявал администрацията си, а тя трябва да изглежда по един и същ начин”, подчерта Проданова, която е машинен инженер по образование.

Тя ще има трима заместници. Поста си ще запази досегашният зам.-кмет Марияна Малчева. Другите двама ще бъдат сменени. Техните имена обаче ще бъдат оповестени на по-късен етап. Според единствената жена, районен кмет във Варна, трябва да се търси баланс между представителите на политическите сили в кметството, защото в противен случай има противоборство и не се работи ефективно.

Проданова обясни също, че нормативно засега „Виница” не може да бъде отделена като самостоятелен район. За да се случи това, е необходимо кварталът да наброява 25 хил. души, а според избирателните списъци той е около 11 хиляди. „Хората поискаха обособяване, защото смятат, че проблемите им по този начин ще бъдат решени. Администрацията обаче няма значение, трябва да се обърнем към неуредиците и да ги преодоляваме”, коментира Проданова.

Подобряване на пътната инфраструктура, решаване на въпроса с недостига на паркоместа, изграждане на улично осветление в селищните образувания, продължаване на ремонтите на детските площадки – това са само част от проблемите, които не търпят отлагане и трябва възможно по-скоро да бъдат решени. „В края на финансовата година, разбира се, чудеса не могат да се случат. По-големи възможности ще има догодина”, сподели кметът на най-големия по площ район в България.

Проданова не се ангажира да отговори в какви мащаби е незаконното строителство в „Приморски”. „Още ми е рано да отговоря на този въпрос”, каза Проданова, която от осем дни седи в стола на Пламен Градинаров. Според нея инвестицонният интерес към имоти от района е понамалял. „Общият устройствен план ще сложи ред. Поради липсата му е допуснато застрояване на места с обществена значимост”, допълни тя.