Нови правила за прием в яслите, отпада районирането
Нови правила за прием в яслите, отпада районирането / Дарик Варна, архив

Общината обмисля да въведе промени в правилата за постъпване в детските ясли в града. Това стана ясно на заседание на здравната комисия към местния парламент. Предвижда се да отпадне районирането. Семействата ще имат възможност да посочват желани ясли от всички на територията на общината, без значение от района, в който живеят. Те ще имат право на избор от 3 до 10 забавачници от общо 11 в града. Групите пък ще бъдат разделени на кърмачески и смесени.

Децата ще бъдат класирани по точкова система. За всяко от предимствата за прием са определени брой точки, според сбора на които ще се подреждат децата. Най-много – 7, ще бъдат давани на сирачета. 5 точки ще се полагат на децата с един родител. Ако семействата нямат данъчни задължения към местната администрация, това ще носи 3 точки.

Класирането ще се извършва първо по предимства, след което ще продължава по входящ номер, обясни Нели Вълева – главен експерт „Детско и училищно здравеопазване“. Тя посочи, че няма опасност да се появят елитни ясли по подобие на детските градини и училищата заради отпадането на районирането. Според нея условията във всички забавачници са на ниво, а наредбата за храненето се спазва стриктно.