Незаконните зауствания причина за екобомбата на Офицерския плаж
Незаконните зауствания причина за екобомбата на Офицерския плаж / Дарик Варна, архив

Нерегламентирани зауствания в Шокъровия канал са довели до замърсяването на крайбрежието с фекалии. Това сочи проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ във Варна. В средата на октомври нечистотии заляха Офицерския плаж. Нечистотиите бяха избълвани в морето от Шокъровия канал.

Комисия от експерти два пъти обследва канала и заустените в него дерета. Решено бе да се предприемат мерки в краткосрочен и дългосрочен план, за да може до началото на летния сезон да бъдат отстранени причините за замърсяване на крайбрежните морски води от Шокъровия канал.

Кметът съвместно с ВиК са длъжни в най-скоро време да направят контролни проверки на всяко заустване и на нерегламентираните включвания в дъждовната канализация.

Експерти от РИОСВ и Басейнова дирекция са натоварени да проверят дружествата с производствена, складова и обслужваща дейност за състоянието на пречиствателните съоръжения и заустванията им.

Район „Приморски” пък поема отговорността да предостави информация за черпателните ями на жилищните сгради след проверка по документи на имотите, намиращи се по протежението на канала.

Пълен обход на Шокъровия канал за констатиране на нови нерегламентирани зауствания, почистване на канала от замърсявания и проверка на жилищните сгради за състоянието на черпателните ями са дългосрочните мерки, които трябва да решат проблема до лятото.

На Община Варна е възложено да изготви финансово обезпечена програма, която да гарантира поддържането и правилната експлоатация на Шокъровия канал, допълват от РИОСВ.