Нептун ще прави морско кръщене на регата „Борко”
Нептун ще прави морско кръщене на регата „Борко” / netinfo
Летен морски празник за децата готвят варненските скаути под ръководството на Васил Попов. През уикенда във Варна ще се проведе детската екорегата „Борко”. 17-ото издание на традиционната проява ще се проведе днес и утре и за първи път в историята си е в два състезателни дни. Надпреварата на момичетата и момчетата е за купите и медалите на община Варна. Флагът на регатата ще бъде вдигнат тържествено тази сутрин в 10 ч на Трета буна, където е и церемонията по откриването.

В първия състезателен ден е надпреварата на най-малките – децата от 1 до 7 г., които се състезават с придружител. Освен традиционните отбори от детските градини „Звездичка” и „Петър Берон”, първо участие ще запишат малчуганите от „Крилатко” и „Слънчева дъга”. След края на състезанието също за първи път в регатата малките ще посрещнат Нептун. Богът на водната шир ще връчи на участниците специални кръщелни свидетелства с морски имена. Предвидена е и занимателна викторина на морска тематика.

През втория ден- в неделя от 9,30 ч започва състезанието на по-големите – от 9 до 17 г. Надпреварата с гребен каяк тип „Борко 2” е една от дисциплините, в която ще се пуснат момичета и момчета от 9 до 15 г. По-големите пък ще се пробват в екипажно гребане с лодки тип „Ял 4”.

„Състезанието в този клас възстановяваме след близо 40 години. Покрай варненци чакаме отбори от Козлодуй, Силистра и Шабла”, уточнява организаторът Васил Попов. В регатата е включен и специален ветроходен клас, скаутска разработка, с лодка швертбот.

Призьорите в различните възрастови категории и дисциплини ще получат купите и медалите на община Варна. За най-малките участници пък са предвидени сувенири.