Най-богатата колекция в света от древни кожени изделия гостува на Варна
Най-богатата колекция в света от древни кожени изделия гостува на Варна / пресцентър

Най-богатата колекция в света от древни кожени изделия ще представи изложбата „Златният век на Дордрехт“, която гостува на Археологическия музей във Варна. Поводът е 15 години от побратимяването на морската столица с холандския град.

В чест на годишнината музеите на двата града обменят част от своите колекции. В Дордрехт бе експонирано най-старото обработено злато на света, а във Варна гостуват уникални средновековни паметници от Дордрехт.

„Златният век на Дордрехт” представя историята и културата на града през периода на неговия разцвет от 1350 до 1450 г. Археологически находки, автентични документи и компютърни възстановки разказват за зараждането на града през ХІ в. и постепенното му превръщане във водещ икономически център на Северозападна Европа през ХІV в.

Идеята е изложбата да бъде разказ за началото на града, за обратите в историята му, за голямото наводнение, при което загиват 100 хиляди души, за това как Дордрехт успява да се справи с трагедията и да постигне разцвет, разказа д-р Мария Манолова от Варненския исторически музей.

Основен акцент в изложбата е търговията, благодарение на която Дордрехт забогатява и преживява своя „Златен век”. Бурното икономическо развитие на града през този период е съпроводено с утвърждаването му като първостепенен политически фактор в Холандия и важно религиозно средище. Чрез предмети от керамика, стъкло, метал и кост е илюстрирано ежедневието и жилищното обзавеждане, а любопитни находки от кост и кожа говорят за забавленията на гражданите и тяхното свободно време.

Изключителен интерес представлява световно известната колекция от кожени изделия от ХІV–ХV в., която включва богато декорирани обувки, лични принадлежности и части от воинския костюм. Всички тези средновековни предмети са съхранени стотици години, херметически запечатани във влажните почви на Дордрехт.

Епилогът на разказа за възход и могъщество на най-стария град в Холандия е поставен от „наводнението Св. Елизабет”. Този драматичен катаклизъм от 1421 г. изправя града пред неговата най-голяма заплаха – водата, и предначертава основния приоритет в бъдещото му развитие - овладяването на водите и усвояването на водните пространства.

Подборът на археологическите находки и илюстративните материали, които са включени в изложбата „Златният век на Дордрехт” е направен с общите усилия на археолозите от Дордрехт и Варна.

Изложбата ще остане във Варна до края на септември 2017 година.