Награждават Петър Дойчев и Ивайло Маринов с орден „Стара планина”?
Награждават Петър Дойчев и Ивайло Маринов с орден „Стара планина”? / DarikNews, архив

Правителството предлага на президента на България Георги Първанов да удостои с орден „Стара планина” двама изтъкнати българи – доайена на туризма у нас Петър Дойчев с първа степен на отличието и олимпийския шампион по бокс Ивайло Маринов – с втора степен.

Предложението за награждаването на Петър Дойчев е направено от граждански инициативен комитет и обществени организации и сдружения, сред които Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на туристическите агенции, Националният борд по туризъм, Съюзът на българската туристическа индустрия и др. То е мотивирано с изключително големите му заслуги за изграждането и развитието на туризма в България и 60-годишнината от началото на активната му трудова дейност.

Петър Дойчев е роден през 1924 г. в Бургас. Още като студент в Търговската академия във Варна (1945-1949 г.) започва професионалното си развитие от най-ниските позиции в туристическия бранш. Работи в „Балкантурист” от създаването му през 1948 г. като екскурзовод, администратор, управител на хотел. Като началник „Хотели” във Варна участва в откриването и разработването на комплексите „Златни пясъци”, „Албена”, „Св. Св. Константин и Елена” и в развитието на цялата туристическа индустрия. От септември 2001 г. до сега е консултант в Комисията за защита на потребителите.

Боксьорът Ивайло Маринов е предложен за удостояване с ордена за изключително големите му заслуги към България в областта на физическото възпитание и спорта.

Ивайло Маринов е роден през 1960 г. във Варна. Започва да тренира бокс във Физкултурно дружество „Черно море”. В изключителната си спортна кариера е печелил редица международни и национални отличия – четирикратен световен и европейски шампион, носител на световната купа по бокс, олимпийски шампион от Игрите в Сеул през 1988 г., многократен републикански шампион. Почетен гражданин е на Варна.