Над половината от кандидатите за спасители не могат да покрият нормативите
Над половината от кандидатите за спасители не могат да покрият нормативите / Dariknews.bg
Една трета от явилите се на курс за спасители не могат да покрият нормативите
79465
Една трета от явилите се на курс за спасители не могат да покрият нормативите
  • Една трета от явилите се на курс за спасители не могат да покрият нормативите

Две трети от записалите се през април за курс за спасител на море не са успели да покрият нужния норматив. Това обясни пред Дарик Лаврентий Силов от Водноспасителната служба към БЧК, която организира курсовете за спасители. От началото на годината Водноспасителната служба е провела общо два едномесечни курса, в които участие са взели близо 40 души. Половината от желаещите са били за море, а другата за басейн. Всички те са успели да покрият нужния норматив и да придобият сертификат за правоспособност.

В приемния изпит за третия курс за море, който се е провел в началото на април, едва 1/3 от участниците са покрили успешно норматива - 100 метра плуване за 1 минута и 40 секунди. Поради това до момента курсът така и не се е състоял.

По думите на Лаврентий Силов, който води лекциите и практиката на курсовете, интересът към обучението за спасители не е намалял, но голяма част от явилите се кандидати нямат нужната плувна подготовка. Желаещите да станат спасители имат по-скоро желание, отколкото нужните умения. Част от изпита за спасител на море е изваждането на давещ се човек, оказването на първа долекарска помощ и плуването под вода.

Изискването към желаещите да станат спасители е да са навършили пълнолетие, като в курсовете могат да се включат и 17-годишни, които след като станат пълнолетни, могат да практикуват професията. Няма горна възрастова граница, което е и причината да има и спасители, които са пенсионери. Те макар и трудно са успели да покрият необходимите нормативи и отговарят на изискванията, но според Лаврентий Силов в напрегнати ситуации е рисковано да се разчита на възрастни спасители. „Трябва да се въведе горна възрастова граница, но засега такава няма. Все пак на плажовете е по-добре да има някакъв спасител, отколкото да няма никакъв“, коментира още Силов.

Има недостиг на кадри за спасители на море, докато за басейн желаещите са толкова много, че се е получило пренасищане на кадри и някои от изкаралите курса най-вероятно няма да могат да си намерят работа. Желаещите да се занимават с тази професия обикновено са ученици в 12 клас, студенти и безработни, които разчитат на сезонната заетост. Това обуславя и факта, че в този бранш кадрите се задържат не повече от 4 години. Намалява броят на жените спасители, като в двата курса от началото на годината участие не е взела нито една жена.

„Всяка година обучаваме жени, но те винаги са по-малко от мъжете. Все пак някои собственици на хотели предпочитат да наемат за спасители жени, тъй като са по-отговорни към работата и задълженията си“, обясни Лаврентий Силов.

Тъй като сертификатите за воден спасител, които се издават от БЧК, не са приравнени с европейските и световни такива, не е голям броят на хората, които след като изкарат курс заминават да работят в чужбина. Освен това в последните години се забелязва тенденция  към повишаване на заплатите в бранша, като възнаграждението на спасителите на море се е увеличило за сметка на това на тези на басейн.