Набират доброволци за народно опълчение и спецчасти
Набират доброволци за народно опълчение и спецчасти / снимка: Дарик Варна
Набират доброволци за народно опълчение и спецчасти
83761
Набират доброволци за народно опълчение и спецчасти
  • Набират доброволци за народно опълчение и спецчасти

Кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции набират две организации. Инициативата е на Войнски съюз „Васил Левски” и Българско народно опълчение „Шипка”, а целта е да бъде оказана помощ на МВР и армията при възможна експанзия на съседна на България страна и инвазия на „Ислямска държава”.

„Подготвяме народа си да бъде във всеки един момент готов да защити родната си територия, дома, семейството и децата си. Трябва да можем да окажем помощ на правоохранителните ни органи и жалките останки на армията ни, за да гарантираме  сигурността и суверенитета на страната ни”, заявява в интервю за Дарик говорителят на двете организации Владимир Русев. По думите му в тях членуват преди всичко образовани хора, включително и от малцинствата, сред които офицери и сержанти от резерва, бивши служители на МВР, научни работници, юристи, учители и студенти. С тях се провежда военно-патриотично обучение, за което е сформирана национална мрежа от спортни, стрелкови, туристически, пещерни и фитнес клубове, където те да тренират.

Войнски съюз „Васил Левски” и Българско народно опълчение „Шипка” имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души, 1500 от които са във Варна, твърди организационният секретар Красимир Симеонов. Заради големия интерес е бил въведен 6-месечен изпитателен срок за новите кандидати.

Финансирането става чрез членски внос, с парите от който за обучение в чужбина ще бъдат изпратени желаещите да се включат в подразделението за специални операции и антитероризъм.

От Войнски съюз „Васил Левски” и Българско народно опълчение „Шипка” заявяват, че не възнамеряват да се занимават с политика и да участват в избори.

Цялото интервю с Владимир Русев и Красимир Симеонов може да чуете в звуковия файл.