На летището чакат повече руснаци, немци и англичани - по-малко
На летището чакат повече руснаци, немци и англичани - по-малко / netinfo

10 % е спадът на броя на туристите, които се очаква да преминат през летище Варна този сезон. Това съобщи Андреас Хелфер, изпълнителен директор на компанията оператор "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".

Прогнозата е на база записванията до момента. 10 на сто по-малко туристи се очакват от Германия и Великобритания, спад ще отбележат и летовниците от страните с по-малко пътници като Украйна например. В същото време през варненската аерогара това лято се очаква да преминат около 5 на сто повече руски туристи, посочи Хелфер.

Мерките за по-засилен контрол на пристигащите от страни, застрашени от пандемия на свински грип, зависят от препоръките на здравното министерство. Към момента варненското летище не обслужва полети от Испания, обясни изпълнителният шеф на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".

Немската компания ще направи жест към българския туризъм, като на летището във Франкфурт ще бъде предоставено безплатно пространство за реклама. През летището, чийто оператор е Фрапорт, годишно преминават по 50 милиона пътници, които ще бъдат информирани за възможностите да почиват в България. Инциативата е подкрепена и от Българската агенция по туризъм.