/ Добри Атанасов
Мартин Йорданов: Старая се на тренировките и резултатите не закъсняват
„Черно море Тича“ приема един от фаворитите в НБЛ през този сезон „Балкан“. Двубоят е в събота от 18 часа в зала „Христо Борисов“ и ще бъде ръководен от съдийската бригада  Милен Цветков, Искрен Манолов и Серафим Петров.

"Морето" с минимална загуба от носителя на Суперкупата на Полша

Старши треньорът на „моряците“ Галин Стоянов очаква неговите момчета да продължат възходящата форма, която показват в последния месец.

„Естествено, че след първата победа настроението в отбора е приповдигнато – заяви Стоянов. – Показахме психологическа устойчивост да спечелим двубоя и се видя, че дяволът не е толкова черен.

Говорим за отбори, който са близки до нашето ниво и качества. Но победата влиза вече в статистиката и трябва да забравим еуфорията от нея. Предния уикенд нямахме мач за НБЛ, но голяма част от момчетата се състезаваха за ИУ – Варна, или в младежките формации на „Черно море Тича“, така че те изиграха доста срещи. Това малко ни промени тренировъчния процес.

Имаме си и кадрови проблеми. Мартин Стефанов е със сериозно усложнение – грип, Александър Кръстев с травма в глезена, а Цецо Куртев втора седмица не тренира, защото има проблем с коляното.

Не знаем дали ще можем да го вдигнем за двубоя с „Балкан“, но в крайна сметка здравето е по-важно. Втори месец Кристиян Кръстев има проблем с ходилото, възстановява се, но отнема време, и практически от високите играчи младият Мартин Йорданов се включва пълноценно в тренировъчния процес.

Не е лесно. При нас е проблем, като отпадне един или втори състезател, защото нямаме тази класа и опит, да компенсираме с други играчи. Такъв е животът и други ще поемат отговорността на терена.

Затова се надявам да имаме адекватно присъствие против „Балкан“. Противникът е силен отбор. Да, имат на моменти спадове, но тези спадове не са срещу по-слаби отбори, а срещу силни  противници.“ 

Стоянов благодари на публиката, която продължава безрезервно да подкрепя отбора, въпреки всичките загуби през сезона. „В България навсякъде се твърди, че българският фен е преминал в една крайност – ако отборът не печели и не мачка, не трябва да се подкрепя.

Ако нивото на тези на терена не е на очакваното или с това, с което са свикнали през годините, да печелят медал след медал, значи нямат нужда от подкрепа. Това в никакъв случай не важи за варненската публика. В огромната си част това е публика, която оценява и разбира играта.

Определено мога да им благодаря, че има тази търпимост към такъв млад отбор. Феновете ни подкрепят и вярват. Виждам в очите им след мачове, че въпреки загубите, хората се радват.

Разбира се, всеки иска да гледа победи, няма хора, които ще се задоволят само с красива игра. Но нашите фенове са достатъчно разумни да осъзнаят, че тепърва хубавите неща предстоят.

Програмата на „Черно море” за следващите 6 кръга

Голяма част от тях харесват саможертвата, която сме решили да извършим – да играем с огромно количество местни момчета. За първи път го казвам – в този отбор можеше да има поне двама американци от началото на сезона. Трябваше само да им осигурим апартаменти и храна и щяха да играят за без пари при нас. Отказахме ги, защото смятахме, че няма нужда.

Не е това идеята ни. Да, сигурно щяхме да сме по-конкурентоспособни, но ги отказахме. Ние сме решили да вървим по този път и се радваме на подкрепата на публиката в тези тежки моменти.

Навършилият преди 2 седмици 17 години Мартин Йорданов продължава да впечатлява с отличните си изяви в НБЛ с екипа на „Черно море Тича“. Тийнейджърът вече има 11 мача зад гърба си, като в тях е играл средно по 18 минути. Той е безпогрешен от линията за наказателни удари, процентът му на стрелба от зоната за 3 точки е 47%  и реализира средно по 9,1 точки на мач.

„Повече ми се налага да играя в подкошието, защото в отбора нямаме много високи играчи  и така нямам голям избор – сподели Йорданов. - Радвам се, че плеймейкърите на тима все повече ми се доверяват и ми подават все по-често в подкошието.

Старая се много на тренировките и резултатите не закъсняват. Високият ми процент на вкарани кошове идва най-вече от позиционирането, съотборниците ми създават добри ситуации, оставят ме на чисти позиции, така процентът ми на успеваемост е добър.

Очакват от мен дори да направя трипъл-дабъл, но не смятам, че това за момента е възможно. Дори да постигна дабъл-дабъл, смятам, че е отлично постижение. В момента повече успявам да реализирам кошове, отколкото да се представям добре в борбата. Липсват ми опит, години и физика, за да се справям с противниковите центрове. Но правя каквото мога – бутам се, боря се и от време на време се получава.“ 
БК Черно море Тича