Дарин Великов
Дарин Великов / Добри Атанасов
Кметът Иван Портних е обещал 150000 лева за ДЮШ на клуба
БК "Черно море Тича" е платил задълженията към бившия състезател на "Черно море Порт Варна" Александър Андреевич. Те възлизат на 25 000 евро. Това се е случило още в понеделник, разкри на пресконференция днес старши треньорът на варненци Дарин Великов.

Той изрази учудването си как от ФИБА Европа от една страна признават идентичността на "Черно море Тича", а от друга го принуждава да плати 25 000 евро за Андреевич, който е носил екипа на "Черно море порт Варна". 

"Спортното право няма нищо общо с правото в другите сфери. Няма да повярвате какво е решението: "Ние сме нов клуб, имаме си своята идентичност, но ще трябва да платим задълженията към Андреевич". Това са две взаимно изключващи се неща. ФИБА Европа ни признава, че сме нов клуб, че повече никой не може да завежда дела срещу нас, но всичко това може да се случи само при условие, че заплатим на Андреевич.

Това е казус, който между другото го очаквахме. Адвокатите, които се занимаваха със случая ни бяха подсказали, че може да има такъв вид решение.Ние се съобразихме с това решение, тъй като нямаше друг шанс, за да имаме този отбор, за който сме положили много усилия. Така че фактите са такива. Платихме на Андреевич 25 000 лева и същевременно сме нов клуб.

В момента всичките ни документи са в юридическия отдел на ФИБА Европа. Имаме споразумение с играча. получил си е задълженията. Той няма вече никакви претенции към клуба. Забраната за картотекиране падна. В събота ще пъдем в пълен състав срещу "Академик Бултекс"" , коментира Дарин Великов.Той присъства сам на тази пресконференция, тъй като президентът Павлин Николов бе ангажиран, а изпълнителният директор Борис Стоянов в момента е в София, където има още документи за дооформяне.
 
Треньорът изложи доводите на ФИБА за взетото решение. "Ако ви дам доводите въз основа на какво ние трябва да платим, е нещо смешно.Обществеността ни е припознала, че ние сме "Черно море" и играем в тази зала.

Утре да направят БК "Гларус" Варна, той пак тук ще играе. Това са доводите въз основа на които е взето въпросното решение. Представете си за какво става въпрос. От другата страна стоят документи-документи от българския съд, документи от лицензиран орган и т.н. Нашият президент Павлин николов няма никаква вина за тези задължения. той няма нищо общо с тях, но ги плати, тъй като ситуацията беше такава".

Запитан дали клубът ще обжалва това решение, Дарин великов отвърна: "Да, ще обжалваме, но това става в други инстанции. Ще обжалваме за пропуснати ползи".

Дарин Великов разкри, че няма как новите попълнения да са на 100% готови, при условие че 47 дни не са участвали в официален мач.Според него липсата на игрова подготовка ще се почувства, но изрази увереност, че в събота отборът ще бъде готов за мача, който се явява много важен.Предполагам, че у съперникат ще има умора, а ние е ясно, че нямаме необходимия игрови ритъм. Ние трябва да излезем на 100 %. Нямаме право на никакво отпускане.

Стана ясно също, че капитанът Пламен Алексиев, който се възстановява от операция след скъсан ахилес, ще бъде на разположение едва през следващия сезон.  

Дарин великов говори и за проблемите от финансов характар в ДЮШ на клуба. Той разкри, че кметът на Варна Иван Портних е обещал в школата в клуба да постъпят до 10 дни 150 000 лева.   

"В последната година Павлин Николов изразходва една доста голяма сума за ДЮШ. В началото на тази година му беше много трудно и ни нформира, че не може в тези параметри да поеме и мъжкия отбор и ДЮШ. ...Преди 5 дни Павлин Николов се срещна с кмета на града. Стигнаха до разбирателство. Господин Портних се ангажира, че финансово ще помогне на ДЮШ. това не е негово задължения, но браво за това, с което се ангажира. Вече имаме някаква светлина. Става въпрос за сума от 150 000 лева. Тези пари до една стотинка ще бъдат изразходвани само за детско-юношеската школа. В нея ние имаме 6 треньора, добри специалисти.

Нашата школа е номер 1 в България за 2017-а година. Жестът на кмета показва, че той мисли за тези деца. От миналата година ДЮШ има отделен бюджет, отделна сметка. Случвало се е дори от бюджета на мъжкия тим да са похарчени пари за ДЮШ. Не ми е удобно да ви кажа миналата година Павлин Николов какви пари отдели за школата ни. Но ние смятаме, че тя така трябва да функционира. Иначе е много лесно да се правят икономии от нея, да няма толкова треньори, да се събират такси и да не сме първи в България.

Нашите разбирания не са такива", каза още Великов. Той допълни, че миналия сезон са им били преведени само 100 хиляди лева от общо 200 хиляди, които Пристанище Варна е трябвало да отпусне по договор. "80 процента от тези пари отидоха за газифицирането и отоплението за залата. Да приемем, че това е станало. Не искам да се връщам назад", каза още Великов.        

Цялото изявление на Дарин великов от пресконференцията днес можете да чуете в предаването "Морски гонг" утре.