Морската градина става общинска, реши местният парламент
Морската градина става общинска, реши местният парламент / netinfo

Историческото ядро на морската градина във Варна да премине от държавна в общинска собственост. Това реши Общинският съвет, като „против" гласуваха единствено Цанко Цветанов и Стелиян Севастиянов от Синята коалиция. Окончателното решение обаче ще бъде взето от Министерския съвет.

След гласуването политическа партия „Зелените" разпространи съобщение, че гражданските организации са в готовност да инициират петиция срещу деактуването на морската градина от изключителна държавна в публична общинска собственост. Петицията ще бъде адресирана до Общинския съвет, кмета и централната власт, както и до европейските институции.

„Считаме, че с подобно деактуване ще се застраши сериозно околната среда и ще се създадат пречки за интегрираното управление на крайбрежната зона. Водени от финансовата изгода за Община Варна при деактуването на земята ви призоваваме да калкулирате и същественото изменение на проекта за Общ устройствен план на Варна, което неминуемо ще наложи извършване на нова екологична оценка", се посочва в писмото.

Продажната цена на общинските жилища ще се изчислява като сбор от актуалната данъчна оценка на жилището плюс 20 на сто върху нея, реши още местният парламент като прие промените в Наредбата за общинските жилища. С поправките общински апартаменти ще могат да се купуват само от варненци, които са плащали наем на общината поне 5 години, а не както бе досега 2 години.