Моряците от “Перун” чакат $ 126 хиляди от заплати
Моряците от “Перун” чакат $ 126 хиляди от заплати / DarikNews.bg
Над 78 000 долара дължи наемателят на “Перун” само на българските моряци. Други 48 000 долара са неизплатените задължения на украинските моряци, пътували с кораба. Това съобщи във Варна кап.Николай Апостолов, шеф на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

“Перун” бе отдаден по договор за беърбоут чартър на българската фирма "Интернет-агенция" ООД. Поради неизплащане на дължимите възнаграждения от 1 февруари т.г. договорът с наемателя бе прекратен. “Перун”, който дълго време не можеше да се завърне в страната, акостира на пристанище Варна около 4 часа тази сутрин. Спасителният влекач отплава от Дубай за България в края на февруари, след като 7-те украински моряци напуснаха кораба.

Договорите на украинците с чартьора са били фалшифицирани. Случаят се проверява от украинска страна, разкри кап. Апостолов. Шефът на „Морска администрация” съобщи, че от 1 февруари българските моряци от “Перун” са назначени на заплата в изпълнителната агенция, в качеството й на корабособственик.

Около 300 000 лева са разходите по прибиране на “Перун” в родината. От „Морска администрация” ще си търсят парите, дадени за гориво, проливни такси, застраховки и заплати на 12-членния екипажа, заяви още Апостолов. Отделно "Интернет-агенция" дължи на „Морска администрация” 150 000 долара по договора за беърбоут чартър.

По време на престоя на “Перун” в Дубай на борда на кораба възникна пожар, което стана причина тази сутрин Варненската прокуратура да разпита екипажа. Пожарът станал малко след полунощ на 8 февруари в спалнята на капитана. Нанесени са били незначителни щети, като причините за инцидента все още се изясняват, разкриха пред Дарик моряци от екипажа, участвали в гасенето.