/ DarikNews.bg, архив
Варненските данъчни са изпълнили 82% от годишния си план
Данъчните не са враг
94853
Данъчните не са враг
  • Данъчните не са враг
150 случаи на придобито имущество, което не отговаря на декларираните приходи, са подадени на прокуратурата от началото на годината. Това обяви в интервю за Дарик Милена Колева – директор на териториалната дирекция на НАП в морската столица. Тя уточни, че при подобни случаи приходната агенция само анализира, давайки информация на компетентните органи.


НАП изпразни касата на варненско заведение


Над 7000 проверки са извършили инспекторите на Териториалната дирекция на НАП-Варна през изминалия сезон. Инспекторите са били подпомогнати от 60 техни колеги, командировани от други области на страната.

Все още има търговски обекти, които работят без касов апарат, разкри Колева. Неиздаването на касов бон пък е едно от най-често срещаните нарушения в седемте области, в които НАП-Варна действа.  

Милена Колева, шеф на НАП Варна
Милена Колева, шеф на НАП Варна Дарик Варна

Проверките в градовете и курортите край морето само за трите летни месеца са довели до увеличаване на декларираните обороти с 80 милиона лева, в сравнение с предходната година. В НАП-Варна го отдават и на дисциплиниране на бизнеса.

„Хората разбраха, че това е начинът. И че не е необходимо да си играем на котка и мишка, да лъжем държавата. Защото държавата има достатъчно инструменти, с които да спре тези измами”, коментира варненският шеф на приходната агенция.


НАП запечата хотели по Северното Черноморие


Фирми се прехвърлят с целия персонал и стоките, за да се избегне регистриране по ДДС. Това обаче попада под зоркото око на данъчните.

Сивата икономика у нас намалява, отбеляза шефът на варненските данъчни. За първите 9 месеца на годината те са изпълнили 82 на сто годишния си план, събирайки 1,4 милиарда лева приходи за държавния бюджет.

Варненските данъчни проверяват 93 фирми за скрито разпределение на печалби

„НАП е партньор, а не враг”, изтъкна Милена Колева. Тя припомни, че има начини за намаляване на данъците, един от които са даренията. Граждани и фирми могат да се информират за това от брошури и консултации със служителите на приходната агенция.

Целият разговор с Милена Колева е в прикаченото аудио.