Михаил Куликов с идея как да се намалят разходите за отопление в детските градини
Михаил Куликов с идея как да се намалят разходите за отопление в детските градини / kulikov.bg

Промяна на системата за отопление на детските градини за намаляване на разходите до 6 пъти. Тази идея лансира днес независимият кандидат за кмет Михаил Куликов. Системата е вече работеща в столицата и свежда разходите за отопление на 1 кв. метър до 28 стотинки за месец. Освен това кандидатът се ангажира с увеличаване на капацитета на градините и яслите на територията на морската столица.

Изграждането на нови паркинги в централната част на града и около Морската градина, за да бъде разрешен един от наболелите проблеми на града, предвижда също управленската програма на Михаил Куликов. Сред останалите приоритети са подобряване на бизнес средата и привличане на инвестиции, утвърждаването на Варна като целогодишен туристически и културен център и рехабилитация на инфраструктурата на Община Варна.

Куликов предвижда покриването на седем основни стъпки за двугодишен период, с което да се създаде една стабилна основа за подобряване нивото на града.

Независимият кандидат за кмет обеща до края на предизборната кампания да стартират първите 12 услуги, които касаят електронното обслужване на общината.

„Това е една единна среда, която ние успяхме за 5 години да изградим независимо от всичките проблеми и нежеланието на администрацията и много хора да се случи. Тя улеснява бързото и качествено обслужване на гражданите и бизнеса чрез общата база данни между гражданите и всички обществени институции.“, посочи Куликов.

Управленската програма предвижда и оптимизация на структурата на Община Варна.Тя касае изнасяне на обслужването в районите и в селата. „В районите има 9 изнесени пункта. Смятаме да има поне още 5 такива, както и в петте села. Това би улеснило значително хората.“, каза още кандидатът за кметския пост.

Куликов добави, че в момента се подготвя и възможността всички събития от обществено значение- заседания, търгове, процедури, пресконференции да се гледат в реално време през интернет.

Основен момент в програмата на независимият кандидат е рехабилитацията на градската инфраструктура. Подобрения могат да се постигнат чрез ограничаване на уличните кърпежи за сметка на цялостното асфалтиране. „За тази цел трябва да се изгради подземната инфраструктура, която не е на най-добро ниво.Това трябва да се заложи като основа. Не може да се преасфалтира градът, не може да се направи за две години, но трябва да се заложи нова политика, която предвижда не дупки, а цялостно асфалтиране.“, категоричен е Куликов. Той предвижда въвеждане на забрана за извършване на прокопавания върху изградени нови настилки, която да важи минимум 5 години.

Изграждането на хоспис със старчески дом около Варна, разширяване на мрежата за рехабилитация и лечение на хора с увреждания, осигуряването на безплатни карти за автобус за всички автобусни линии за пенсионерите, създаване на нови пенсионерски клубове включва социалната част на програмата.

Особено внимание ще бъде обърнато на привличането на неправителствените организации и гражданските сдружения като посредници, които мога да мобилизират целевите си групи за провеждане на реални обществени обсъждания на общинския бюджет, конкретни инвестиционни проекти и стратегии.

Куликов ще работи за спешната реконструкция и модернизация на ДКС, както и довършване предсрочно на закрития басейн „Приморски“.

Кандидатът за кмет е убеден, че за подобряване на бизнес средата в града трябва да се изработи обща стратегия за привличането на инвеститори и рекламирането на Община Варна като добро място за бизнес и инвестиции.

Сред приоритетите на програмата е задържането във Варна на младите хора чрез създаване на банка „Кадри“ в тясно сътрудничество с университетите и работодателите.

Двегодишния програмен период ще цели утвърждаването на Варна като туристически, културен и здравен център. „Това включва удължаване на туристическия сезон чрез развитие на здравния, културния и бизнес туризма. От особено значение е да продължи и работата по спечелване на приза Варна-европейска културна столица през 2019 година.“, посочи Куликов.