Местят служители на транспортното министерство от София във Варна
Местят служители на транспортното министерство от София във Варна / Дарик Варна, архив

Част от структурите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които отговарят за разследване на произшествията в транспорта, може да бъдат преместени във Варна. Това обяви министър Николина Ангелкова след среща с представители на браншови организации в морския град.

Край морето може да бъде преместено звеното за разследване на произшествията в морския транспорт. Това може да бъде направено веднага, обясни транспортният министър.

„Работното място на тези служители наистина е във Варна. В София няма как да се разследва морски транспорт. Така че, казвам нещо, което реалистично мога да свърша веднага", отбеляза министър Ангелкова. Тя увери, че промените могат да станат факт още следващата седмица.

Увеличението на пристанищните такси е около 10 % и е свързано с редица европейски директиви. Повишена е екотаксата, като в никакъв случай не е най-високата или най-неконкурентноспособната в сравнение с пристанищата в съседни държави, заяви Ангелкова. Тя уточни, че искането за актуализиране на тарифата е подадено от нейния предшественик (б.ред. Данаил Папазов). А таксите, свързани с круизни кораби, не са увеличени, а дори намалени с 10 на сто, изтъкна служебният министър на транспорта.

Целесъобразното разходване на средствата за аварийно-спасителни дейности ще бъде обсъдено утре на среща между представители на Морска администрация, МВР, Министерство на отбраната и "Ръководство на въздушното движение". През следващата година са предвидени около 2 милиона лева за търсене и спасяване, а нуждите са много големи, коментира транспортният министър.