Анита Мейзер в съдебната зала
Анита Мейзер в съдебната зала / Дарик Варна
Анита Мейзер е похарчила половин милион долара за екскурзии с покойния си мъж, с когото имали планове да заживеят на брега на океана. Това заяви тя пред Варненския апелативен съд при обжалване на присъдата си от 3 години затвор. На първа инстанция 53-годишната миска се призна за виновна по обвиненията за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга й Николай Димов и предлагане на 30 000 евро подкуп на разследващия полицай Веселин Радев

„Дадох 500 хил. долара за екскурзии с моя мъж. Когато го срещнах, бях готова да се раздам за него и го направих. Плащах му по 3500 долара за треньор, защото искаше да тренира и да стане известен в Америка. Съжалявам, че изгубих разума си и не спрях глупавото му желание. Не го слушаше главата – какво да направя? Цял живот съм се старала да бъда добра майка и да срещна любовта. Исках да го имам завинаги, за какво ми е мъртъв. Той е мъжът на моите мечти. Имахме големи планове с него, искахме да живеем на брега на океана. Лудувахме заедно, бяхме много щура двойка. Не знам защо съм тук, а не при него, не знам какво ще правя без него. З години затвор за мен са като 30 години. Признах се без вина виновна, за да свърши този ад. Ако това се беше случило в Америка, нямаше да съм сега в съда”, заяви в близо 10-минутна емоционална реч в съдебната зала Мейзер, като през цялото време не спря да плаче.

Анита Мейзер през сълзи се призна за виновна, ще лежи в затвора (ОБЗОР) 

Подсъдимата за пореден обвини сестрата на Николай - общинския съветник Милена Димова, че влияе на процеса и търси лично отмъщение.  

„Не мога да повярвам колко е отмъстителна сестра му. Тя идваше на гости в Америка без един долар и с празни куфари, които аз пълнех. Ако сестра му и майка му искат смъртта ми, ще им я дам. Не исках да се случи такова нещо. По-добре да се самоубия и да отида при него, отколкото да стоя в затвора”, каза още Мейзер. 

По нейни думи след смъртта на Николай тя е решила да занесе пакета със „свинските опашки” на майка му и сестра му, но се уплашила, че ще я нападнат и вържат с тях. Затова и изхвърлила пакета.  

Зълвата на Анита Мейзер: Животът й е изпълнен с лъжи

Държавното обвинение поиска от съда ефективното наказание да бъде променено на условно. Прокурор Слави Андонов изтъкна, че на първа инстанция е издадена по-тежка от деянието присъда, за да бъдат задоволени обществените нагласи. Той добави, че в кариерата си не е виждал по-глупав подкуп

Защитата на Мейзер също настоя за условно наказание или за връщане на делото. Адвокатът на Мейзер Петър Чалъмов поиска да отпадне обвинението за даването на подкуп

„Двете банкноти по 50 лева, които Мейзер е оставила на бюрото при разпита й, не са били иззети, а другият полицай в стаята дори не е разбрал, че на колегата му Веселин Радев са предлагани различни суми, стигайки до 30 хил. евро”, каза Чалъмов.  

Самата Мейзер заяви, че не е имала налична подобна сума пари, а с Радев са имали стара вражда и той я мразел от 10 години. По думите й тя оставила двете банкноти, за да си купят нещо полицаите, защото безплатно й донесли минерална вода. 

Другият защитник на 53-годишната миска Олег Атнасов настоя да бъде намален и уваженият на първа инстанция граждански иск в размер на 150 хил. лева. Според него подобна сума се присъжда при умишлени деяния. 

Болната Мейзер остава в затвора заради американски паспорт (СНИМКИ)

Адвокатите на майката на починалия Николай Иван Томов и Юлиян Георгиев поискаха делото да бъде върнато в досъдебна фаза. Те изтъкнаха редица пропуски в разследването и поставиха под съмнение заключението на съдебномедицинската експертиза. Тя е извършена в Плевен заради отвод на вещите лица във Варна с мотива, че ще разколебаят обвинението. 

Частното обвинение оспори и квалификацията за убийство под непредпазливост, тъй като Николай е имал травматични увреждания по цялата главата и рана на тила

Адвокат Томов добави, че не е проверен мотивът за отмъщение, въпреки че в сейфа на Мейзер са били открити бележки на български и английски език, в които тя посочва, че ако нещо се случи с нея, виновен ще е мъжът й

В последните си думи пред съда Анита Мейзер заяви, че мястото й не е при истинските убийци и престъпници. На два пъти тя определи съдиите като „земни богове”, но това не трогна съдебния състав, който отказа да я пусне под домашен арест. 

Решението на Варненския апелативен съд по делото ще стане ясно в определения от закона 30-дневен срок. 

След края на съдебното заседание сетрата на жертвата Милена Димова коментира пред Дарик, че ще заведе дело за клевета срещу Анита Мейзер.