Лидерът на бандата, източвала чужди банкови карти, остава в ареста
Лидерът на бандата, източвала чужди банкови карти, остава в ареста / netinfo
Апелативният съд във Варна потвърди ареста на 28-годишния Иса Мехмед, обвинен за източване на банкови карти и пране на пари, съобщават от пресслужбата на институцията.

Иса беше арестуван в края на януари тази година заедно с Франц Принцов и Цвятко Цветков. Групата се разследва затова, че в различни схеми източвали банкови сметки, предимно на американски граждани от различни щатски банки. Обвинението срещу тримата участвали в престъпната група бе повдигнато на 18 януари, след като лице, което било ползвано като "пощенска кутия", получило поредния паричен превод в размер на близо 50 хил. долара. Лидер на групата е Иса и спрямо него са повдигнати 4 обвинения - участие в престъпна група, създадена за пране на пари, изпиране на парични суми в особено големи размери, което законът квалифицира като особено тежък случай, както и две обвинения за изнудване.

В следствения арест Иса е участвал в малтретирането на друг задържан, а при претърсване на килията, която е обитавал, са открити 3 GSM-а и 8 СИМ карти. Това мотивира втората съдебна инстанция за извода, че ако е на свобода мъжът може да окаже въздействие върху други лица, да препятства следствените действия или да се укрие от наказателното преследване.

От другите двама, разследвани по това дознание, Франц Принцов продължава да е в ареста, а от 9 април тази година Цвятко Иванов е под "домашен арест", заради влошено здравословно състояние.