Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня (СНИМКИ)
Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Дърво от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в „Аспарухово". Хилядолетното дърво е свидетел на цялата история на южния варненски квартал, както и на всичко, случило се край варненския бряг от Златния век насам.

Представителят на вида Западен чинар се намира само на няколкостотин метра от морския бряг, в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май". Съвсем близо е до мястото, където минава Аспаруховият вал, създаден навремето за защита на ниския бряг от морски нашествия. С основателя на българската държава е свързана една от легендите в „Аспарухово". Говори се, че на това дърво Хан Аспарух си е връзвал коня. Фактите обаче оборват това твърдение.

За чинара се смята, че е на 1046 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Висок е 18, а обиколката на ствола му е близо 8 метра. Статут на защитено дърво придобива през 1969 година.

Легенда за хилядолетния чинар на който Аспарух си е връзвал коня (СНИМКИ)
netinfo

Дълги години дървесният хилядолетник е приютявал под дебелата си сянка работещи в текстилната фабрика. От онези години около ствола са останали металната ограда и пейките с масички. Все още се вижда и възстара табелка с надпис "Вековно дърво". Близо до нея се подава крайчето на друга табела, която с годините дървото е обгърнало с кората си.

Легенда за хилядолетния чинар на който Аспарух си е връзвал коня (СНИМКИ)
netinfo

От другата страна на ствола се вижда бетонът, с който е запечатана огромната хралупа, появила се преди повече от 100 години. Така са намалени гнилостните процеси и удължен живота на хилядолетното дърво, обясни Санял Кръстева, младши експерт Биологично раноообразие в Регионална инспекция по околната среда и водите - Варна.

Легенда за хилядолетния чинар на който Аспарух си е връзвал коня (СНИМКИ)
netinfo

За състоянието на вековното дърво следят и от кметство „Аспарухово", увери заместник-кметът Радослав Коев. Въпреки че природният феномен се намира на частна земя, всеки има възможност да го разгледа.

Заради устойчивостта си чинарите от този вид могат да доживеят до 2000 години, казват специалистите. Което означава, че пред варненския чинар вероятно има около 950 възможности да стане "Европейско дърво на годината". Досега внушителният самотник не се е състезавал в нито една „дървесна" класация. След проявения от Дарик интерес към хилядолетното дърво, в кметство „Аспарухово" ще бъде обмислена възможността това да се случи още тази година.