Кърлежите плъзнаха, седем души ухапани за седмица
Кърлежите плъзнаха, седем души ухапани за седмица / Sofia Photo Agency, архив

Седем души са били ухапани от кърлежи през изминалата седмица във Варна. Те са и първите жертви на паякообразното от началото на март, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. За щастие, няма заболели от кърлежово-преносими инфекции.

От инспекцията отчитат лек ръст на чревните инфекции. Лекарска помощ през изтеклата седмица са потърсили 49 пациенти при 42 случая за предходния период.

Завишен е и броят на болните от скарлатина. През седмицата са открити 10 нови случая, с 3 повече спрямо предходния период. При варицелата заболеваемостта е понижена. Отчетени са 55 случая или със 7 по-малко спрямо миналата седмица. В детските заведения във Варна са регистрирани 22 случая на варицела и 1 случай на скарлатина.

Намаляват и болните от остри респираторни заболявания. На лекар през изминалата седмица са отишли 283 души, а през предходната - 375 души. Най-много са били децата до 4-годишна възраст.

Снижен е също и броят на лекуваните от грип в Инфекциозната клиника на болница „Св. Марина” - 7 срещу 19 случая през предишния отчетен период. Най-много са били пациентите на възраст между 5 и 29 години. Не са настъпили усложнения след грип и остри респираторни заболявания.

В имунизационния кабинет са направени 50 профилактични имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 32 пациенти.

В кабинета по СПИН са консултирани и изследвани 33 души.