Къде е 4-годишният Ники, изведен нелегално от майка си в чужбина?
Къде е 4-годишният Ники, изведен нелегално от майка си в чужбина? / netinfo

През септември Калоян Милев публикува във Facebook разтърсваща история, че издирва 4-годишното си дете. Той се притеснява, че майка му е психически лабилна и именно тя го е извела от България.

По-късно притесненията му се оказаха верни. Майката Теодора Камашикова-Милева извела детето от страната, като пробила сигурността на летище Варна. Помощ за това получила от нейната майка.

На 5 септември Теодора и малкия Ники хващат полет от Летище Варна до Истанбул, като майката успява да заблуди граничните власти, припомня NOVA. Три дни по-рано тя прави опит да отпътува с детето от София за Хонконг. Тогава обаче не е допусната до полета, защото няма документ, че бащата дава съгласие за извеждане на детето.

Двамата пътуват с вътрешен полет от София до Варна, като имат закупен билет и в обратната посока. В салона на летището в морския град майката обаче се отправя не към изхода за полета за столицата, а към този за Истанбул, за който също има билет. След качването в самолета следите на двамата се губят.

"Разбираме сами, по собствени канали. Информираме и Интерпол", заяви Калоян Милев, баща на 4-годишния Ники. "Беше в Истанбул, после в Амстердам, месец в Буенос Айрес, след което бяга в Сао Пауло, Катар, Хонконг, в момента е в Сеул", твърди той.

Той не може да си обясни какво кара жена му да върши тези неща. "Вчера в 5 часа следобед получихме официален документ от Министерство на вътрешните работи, които за 48 часа намериха майката и детето. Имаме заповед, според която майката незабавно трябва да бъде задържана от полицейските органи, където и да се намира по света. Имаме спогодба, имаме абсолютно всичко", коментира адвокат Николай Николов.

Те имат заповед от съда детето да бъде взето, а майката задържана незабавно. "Вчера тя се е намирала на територията на българското посолство в Сеул. Министерството на външните работи е запознато, има копие от всички документи. Имахме уверението, че те ще предупредят всичките посолства по света", обясни адвокатът.

Според бащата посолствата не само, че не изпълняват това, което трябва, а напротив - издават й нови документи. "В момента те са й издали нов паспорт", заяви адвокатът. "Вътрешното министерство и съдът работят перфектно, но външно министерство изобщо не работи", смята бащата.

По думите на двамата консулът на България в Южна Корея незабавно трябва да уведоми местната полиция за случая и майката да бъде задържана, а детето върнато. Той обаче не предприема тази стъпка.

Източник: nova.bg