/ Дарик Варна
Капсула на времето с десет детски творби на тема „Писмо до мен след 10 години“ бе официално предадена за съхранение в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Писмата бяха отличени в конкурса на Международния литературен фестивал „Варна Лит 2018“ за ученическо есе. Целта е да се съхрани информация за вижданията и мечтите на днешните деца относно техния живот и заобикалящия ги свят след 10 години и тогава да бъдат огласени отново.

В капсулата бяха запечатани детските мечти, планове, тревоги и очаквания за живота след десетилетие на Милица Иванова, Йоан Костов, Велина Костова, Даниел Йорданов, Йова Енчева, Маргарита Славова, Катерина Добрева, Екатерина Веселинова, Даниел Бояджиев и Александър Габровски. 

Капсула на времето ще пази послания на варненски ученици
Дарик Варна

Капсулата ще бъде отворена след 10 години, на 30 май 2028 година. Тогава есетата отново ще бъдат прочетени, за да се види колко от детските мечти са се сбъднали.

Една от десетте творби е на 9-годишния Йоан Костов, която грабна специалната награда в ученическия конкурс на „Варна Лит 2018“. „Леля Живка има куче - Пантелей. И аз искам куче, обаче мама не дава, изморена е от чистене и от гледане на животни преди мен. Ще правя най-хубавия зехтин и ще го продавам. Обещал съм на много хора да им давам от него, на мама и татко - по 2 литра месечно, на баба, на леля и чичо също, ако още са живи”, гласи част от есето на второкласника.

Мисля да заживея на село. Ние село нямаме, живеем в апартамент, а вътрешният ни двор за нищо не става”, пише още Йоан.

Пожелах си да бъда щастлива, да имам хора до себе си и да съм обградена от любов. Естествено, искам и да имам успехи в личен план. Да съм щастлива – това е най-важното за мен” , сподели за своето писмо 14-годишната Екатерина Веселинова.

Животът е като парченце шоколад – тъмен на вид, невероятен на вкус и винаги недостатъчен”, изтъква в творбата си Катерина Добрева.

Капсула на времето ще пази послания на варненски ученици
Дарик Варна

В конкурса „Писмо до мен след 10 години“ се включиха близо 100 ученици на различна възраст от много варненски училища. 

Всички мечтаят да се трудят. Никой не желае да спечели от лотария - това не съществува в нито едно писмо. Преобладаваха оптимизмът и дързостта на младостта, която беше развихрила фантазията си какви невероятни неща могат да се случат за 10 години – от летящи коли, тръби за наливане на знания в главата, липса на учебници, но никой не каза, че не иска да учи. Всички искаха да се трудят, да учат, да зарадват родителите си”, разкри пред Дарик координаторът на конкурса Даниела Цочева. 

В писмата си варненските ученици не обрисуват апокалиптични картини, а включват отговорното отношение към природата, града, в който живеем, пешеходните пътеки и алеи. Част от писмата дори са оставени в Общината, защото някои неща са съвсем конкретни и постижими и могат да бъдат разгледани от управляващите града, отбеляза Цочева.

Капсула на времето ще пази послания на варненски ученици
Дарик Варна

Десетте наградени есета, заедно със снимки, бяха  поставени в специално изработена кутия. Пъстроцветната „капсула на времето” е изработена от стрийт арт художника Виктория Георгиева - Маус, която взе участие в последното издание на "Варна Лит".

В следващите два месеца капсулата ще се намира в Детския и средношколски комплекс на Варненската библиотека, след което ще бъде прибрана в хранилището на книжната институция.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК