Изграждат близо 20 площадки за разходка на кучета
Изграждат близо 20 площадки за разходка на кучета / Дарик Варна, архив

Близо 20 площадки, които ще са специално обособени за разхождане на кучета, предстои да бъдат изградени в различни райони на града през тази или следващата година, заяви зам.-кметът по здравеопазването доц. Христо Бозов по време на заседание на общинската комисия по обществен ред и сигурност. Той обясни, че предложенията за терените са дадени от районните кметства след запитване от негова страна.

Поводът за предоставяне на информация е успехът на пилотната инициатива на граждани, при която бе разграничен кът за четириногите в площадката зад Медицинския университет. В ограденото пространство кучетата могат да се разхождат спокойно без да обезпокояват околните. Доц Бозов изрази задоволство, че самите ползватели поели поддържането на терена.

Някои от районните кметства са отправили по няколко предложения за площадки. В район „Аспарухово“ е представен терен с площ около 2 дка на мястото на бившето голф игрище, в  район „Владислав Варненчик“ е предложена площадка около 1.5 дка между булевардите „3-ти март“ и „Св. Елена“. В Казашко е даден като възможност терен с площ около 1 дка. В район „Младост“ предложените площадки са 7. Четири са в микрорайони на „Възраждане“. В район „Одесос“ се предвиждат три междублокови пространства, а в район „Приморски“ са предложени четири площи.

Зам.-кметът присъства на заседанието по повод обсъждането на изпълнението на програмата за овладяване на популацията на четириногите и нагледното запознаване със системата за електронен регистър на домашните любимци. На заседанието присъстваха представители на районните кметства, които трябваше да дадат отчет за реализираното до момента. Повечето от тях се спряха на това, че изпитват сериозно притеснение по отношение на това как ще се осъществява контролът на стопаните, които трябва да регистрират животните си.

Според представителите на администрацията, за да може да се извърши качествена проверка това трябва да става в присъствието на полицейски служител, защото иначе стопаните отказват съдействие. Представителите на кметствата посочиха още, че повечето от тях изпитват затруднение при осигуряването на човешки ресурс.

Присъстващите на заседанието не можаха да конкретизират как точно ще се осъществи контролът, но стигнаха до единодушие, че е добре да бъдат сформирани екипи, в които да присъства и полицейски служител. Подробности по това кой ще поеме проверяващите функции ще бъдат уточнени на следващо заседание след 15 дни.

Системата за електронен регистър вече е изработена и е готова да влезе в действие, но сроковете, в който се очаква да се случи това не бяха уточнени. Достъпът на стопаните на четириноги ще се осъществява чрез въвеждане на телефонния номер на собственика и номера на чипа на животното.