Избраха временен шеф на Тубдиспансера
Избраха временен шеф на Тубдиспансера / Дарик Варна, архив

Доц. д-р Христо Ганчев ще бъде временно изпълняващ длъжността управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна. Това реши на своето заседание комисията по здравеопазване към Общинския съвет, пише "Черно море".

Той се съгласи да поеме поста до провеждането на конкурс за длъжността и има амбицията да се справя с проблемите, поясни председателят на комисията доц. д-р Лидия Петкова. Доц. Ганчев е добре познат на медицинската общественост във Варна и страната. Той е специалист по белодробни болести, бивш национален консултант и бивш ръководител на белодробната клиника в УМБАЛ „Света Марина".

На своето заседание здравната комисия реши също да бъде прекратен договорът на досегашния управител д-р Станимир Киряков, чието предизвестие за напускане изтече на 17 март т.г. Кметът на общината бе задължен да насрочи конкурс за длъжността. Определен бе и съставът на комисията по избора на кандидатите. За неин председател бе посочена доц. Петкова. Датата на конкурса ще бъде фиксирана след предстоящата сесия на местния парламент.

Тубдиспансерът е в тежко финансово състояние от доста време заради методиката на заплащане на субсидията за преминал болен от страна на държавата. По тази причина през м.г. община Варна го дофинансира с 419 000 лв. Дружеството приключи 2013 г. на загуба в размер на 339 000 лв., става ясно от отчета на общинския контрольор. Тя е с 23 000 лв. по-малка в сравнение с 2012 г. Задълженията към персонала на лечебното заведение - заплати и осигуровки, са изплатени до края на март т.г.