От началото на юни инспекторите към трите Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас са извършили 519 проверки. Те обхващат обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи услугата „all inclusive”, намиращи се на територията на морските ни курорти. Проверени са 231 заведения за обществено хранене, 151 обекти за търговия с храни, 93 временни и сезонни обекти и 44 предлагащи услугата „all inclusive”.
Най- честите нарушения, които инспекторите констатират, са липса на регистрация, пропуски при етикетировка на предлаганите храни, персонал без лични здравни карти, смесено съхранение на различни групи храни, несъответствия по сграден фонд и оборудвания. Проверяващите са направили 39 предписания и са съставили 8 акта за установяване на административно нарушение. До този момент няма затворени търговски обекти, или такива с временно преустановена дейност. Бракуваните храни са 4 килограма.