И варненските огнеборци на протест
И варненските огнеборци на протест / Дарик, архив

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" организира протест на 7 февруари в градинката на черквата "Свети Седмочисленици" до сградата на МВР в София.

Варненските огнеборци ще подкрепят колегите си от 14.00ч. пред сградата на Пожарната в Морската столица.

От местното ръководство на синдиката "Огнеборец" смятат, че заради лошото време, което е предпоставка за инциденти, не е уместно голяма част от пожарникарите да се отдалечават от работните си места. Поради тази причина местните огненборци ще останат да изразят недоволството си тук, за да могат при нужда да се отзоват веднага. Към тях ще се присъединят колегите им от Добрич.

В протеста ще се включат пожарникарите и спасителите, свободни от работа по това време. Протестът е под мотото "Стоп на разрухата в сферата на пожарната безопасност и защита на населението".

Причина за недоволството на огнеборците стана съкращаването незаети щатни бройки в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец"-КНСБ Любомир Еленков обясни, че намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите.

През седмицата огнеборците проведоха среща с вътрешния министър Веселин Вучков и настояха не само да не се свива незаетият щат, но дори да бъдат назначени нови кадри в най-кратки срокове.

Министърът заяви, че второто искане на синдиката ще бъде изпълнено и през март и юли ще бъдат обявени конкурси за назначаването на общо 250 нови пожарникари.

Вучков е призовал огнебоеците да отложат протеста, но от синдиката са категорични в решението си.

На протеста са поканени и всички граждани които са съпричастни с бъдещето на пожарната.