/ БГНЕС
Засилва се бежанската вълна към Балчик заедно с усилване на обстрела в жилищни райони на Украйна. 

В началото на седмицата украински бежанци са пристигнали с автобус в хотел „Наслада“, който остана да работи по хуманитарната програма. Очаква се още един, каза управителят Александра Джафарова, предаде БНР.

Част от украинците разказаха, че са избягали от бомбените атаки в Запорожие и са тук с огромната тревога дали ще срещнат отново близките си, останали в родината им.

Хотелиери в Балчик, в края на хуманитарната програма, са в очакване да чуят мерки и решения от страна на министерството, защото е видно, че втора вълна има и тя ще става все по-голяма, коментира Джафарова.

„Засега препращаме към хотелите „Ахилея“ и „Наслада“, където има настанени новопристигнали. Но ако се налага, ще работим и ние, зависи от ситуацията“, каза Христо Желев от крайбрежния хотел „Самара“ в Балчик.

Ако ги приемем сега и цяла зима са тук, значи да фалираме, ако няма яснота от държавата“, категоричен е хотелиерът. 

"Вече е регистриран наплив и към Кранево, Златни пясъци и ще става повече. Държавата не дава индикации можем ли да ги настаняваме, оказва се, че и след 6 месеца пак всеки импровизира. Но очаквам решение тази седмица", смята той.

Тази седмица служебният министър на туризма Илин Димитров заяви във Варна, че към момента в курортите и държавните почивни станции у нас са настанени 17 462 украински бежанци и очаква решението на междуведомствения съвет в близките дни, тъй като идва края на програмата.

По думите му има минимално покачване на броя им и се надява някои хотели да не превърнат настаняването на бежанци в бизнес.