Провадия Солницата
Провадия Солницата / Дарик Варна
Хазартните измами са били известни още на хората, живели в късната елинистична епоха. За това свидетелства керамично зарче, открито в праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

Находката датира от I или II в. пр. Христа. Интересното при нея е, че единицата е издълбана и в нея може да се постави тежест. Така при хвърляне зарчето застава с тази страна надолу.  
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

Това е само един от артефактите, намерени тава лято от археолозите в солниците. Ръководителят на разкопките проф. Васил Николов показа на министъра на културата Боил Банов какво е открил екипът му. 

Провадия Солницата
Дарик Варна

Провадия Солницата
Дарик Варна

Сред другите находки са меден инструмент за украсяване на златни предмети от Халколита, който се смята за най-ранния открит в Европа, праисторическа глава на женска фигура, игли за коса, връх на копие, сечива, част от наниз и от изработени от миди Спондилус гривни, ашици за определяне на съдбата, керамични лампа и биберон
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

„Във Варненския некропол няма почти нищо от региона, само съдовете са правени тук, а кремъците – в Разград. Всичко останало идва от юг и може да бъде разменено само срещу сол. Дълги години се чудихме защо край Варна е най-богатият некропол от петото хилядолетие преди Христа, а това е заради солата. От Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна, където има дребно производство – в този район няма друго добиване на сол. Тук са били монополисти. В този период обществото е било като модерното – познава йерархията, като липсва само унаследяването на собствеността. Каквото има – всичко влиза с теб в гроба. Твоите деца трябва сами да си осигурят престижа в обществото, няма престиж по наследство. Затова и Варненският некропол е толкова богат . Най-рано йерархията в обществото възниква по долното течение на Провадийска река и около варненските езера”, обясни проф. Николов. 
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

Провадия Солницата
Дарик Варна

Според археолога солниците ще се превърнат в туристическа атракция, тъй като в света не съществува друга подобна забележителност. 
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

„Това са най-ранните каменни крепости между 4700-та и 4250-тата година преди Христа. Никъде в Европа по това време не е имало два камъка един върху друг. В това време златото няма стойността, която има сега. Тогава солта е била богатството. Неслучайно са изградили стената, за да защитят богатството”, добавя проф. Николов. 
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

Министерството на културата отпуска 40 000 лева за консервация и реставрация на разкопките. Боил Банов обеща и средства за социализация на обекта, за да стане достъпен за туристите. Според него историческите забележителности в страната трябва да започнат да се представят по съвременен начин.  
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

„Задължително трябва да започнем да работим с визуализации, както по цял свят. Хората искат да го  видят интерактивно и по този начин е друго разбирането за нещата. Важно е да има път, паркинг и информационен център. Но това не е достатъчно. Съвременният свят изисква човек да може да си го представи - да не е някакви псевдоглупотевини, а чрез анимации да може да си го представи”, коментира министърът. 
 

Провадия Солницата
Дарик Варна

22 септември е обявен за Ден на отворените врати в Провадия-Солницата.
 

Провадия Солницата
Дарик Варна