Губернаторът ще помага на ромите да излязат от гетата
Губернаторът ще помага на ромите да излязат от гетата / снимка: Областна администрация Варна

Най-важното е младите хора да получат добро образование. Затова една от целите ни е да помогнем на ромите да излязат от гетата и да се приобщят към обществото. Това заяви областният управител Данчо Симеонов в приветствието си към партньорите на Областна администрация по проекта „Roma source – Споделяне на разбирането за права и гражданство в Европа”. Те пристигнаха във Варна да обсъдят с българските си колеги различни насоки, начини и добри практики за интеграцията на ромите, съобщиха от Областна управа.

По време на срещите-дискусии ще се коментират въпроси, свързани с посещаването на учебните заведения от деца, предимно от ромски произход, работата с тях в клас, възможността те да получат добро образование, както и опита, който имат отделните партньори в работата си с малцинствените групи. Гостите ще се запознаят на място с живота на ромите в кв. „Максуда” и ще посетят училище „Отец Паисий” и Младежкия здравно-социален център в квартала.

„Не е изключено да се срещнете и с хора, които не искат да се интегрират, но ние се стремим техният брой да бъде колкото се може по-малък”, сподели областния управител с участниците в дискусиите и допълни, че на национално ниво е разработена Стратегия за интеграция на ромите в периода 2012 – 2020 г. За участие в работата на партньорите по проекта „Roma Source - Споделяне на разбирането за права и гражданство в Европа” са поканени представители на различни държавни, общински и неправителствени организации.

Пред участниците във форума Данчо Симеонов представи накратко Варненска област като място, където въпреки кризата има добро икономическо развитие, и открои трите основни сектора – химическа промишленост, корабостроителство и кораборемонт и туризъм. „Като добавим към това трите фотоволтаични парка, големия ветрогенераторен парк, завършилия ремонт на Летище Варна, позволяващ кацане и на най-големите самолети с туристи, и намерението за използване на геотермалната енергия за битови и обществени цели можем да кажем, че Варненска област е едно добро място за правене на бизнес в България”, заяви Симеонов.