Евгения и Николай Баневи
Евгения и Николай Баневи / БГНЕС
Евгения Банева лично е разпоредила да не се плаща дълг от 36 хил. лв. към Електроенергийния системен оператор, заради който девненският завод „Полимери” беше обявен в несъстоятелност през 2012 г. 

Въпреки че парите са били налични, тя е казала "Не, няма да ги платим". Това разкри пред бТВ бившият главен счетоводител на дружеството Галин Стоянов.Той е категоричен, че по негово време в завода не са се държали големи наличности, а всичко се е превеждало по банков път по указани от Баневи сметки.

„Единственото учудване за мен е как един човек може да изхарчи 190 хил. лв. за един ден”, споделя Стоянов. На въпроса дали е хазарт той кима утвърдително.

Главният счетоводител няма категоричен отговор умишлено ли Николай Банев съсипва завода. В периода между 2011–2013 г., когато Стоянов заема длъжността и заводът спира работа, приходите на „Полимери” са идвали изцяло от скрап. Фирмите, които са влизали в завода, са били определя ни от Николай Банев.

„Всичко, което се преценеше, че няма да се използва и че не е изгодно да се използва в новото евентуално производство, което ще се направи, се режеше на скрап”.

Галин Стоянов допълва, че миналата година Баневи са обмисляли да съдят държавата.

„Искаше да води дело в Страсбург г-жа Банева за 25 млн. евро миналата година.  Имахме такъв разговор и аз казах, че на мен, малко в кръга на шегата го казах, че ми се струват малко. И на следващото обаждане тя ме попита 250 млн. добре ли ти се струва?", разказва още главният счетоводител.