Фалшификатори на банкови карти не успяха да отърват кожите
Фалшификатори на банкови карти не успяха да отърват кожите / netinfo

Варненският апелативен съд е отменил оправдателните присъди на Николай Ив., Антон К., Евгени Сл. И на Бисер Ан., произнесени за престъпления против паричната и кредитната система от Окръжния съд в Силистра, и е наложил ефективни наказания от по 2 години и половина „лишаване от свобода” за всеки един от подсъдимите. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Четиримата са признати за виновни затова, че от неустановена дата до септември 2006 година в Силистра в съучастие придобили и укрили предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвянето на фалшиви разплащателни банкови карти.

Разплитането на този криминален сюжет започнал през септември 2006 година, когато мъж предал в полицията една дузина пластмасови магнитни карти с различни цифри по тях, три мини камери и различни кабели. Човекът открил предметите в таван на ул. „Анг.Кънчев” №42 в Силистра.  Последвалите полицейски действия довели до разкриването на други механизми, ел. уреди и устройства за заготовка на кредитни и дебитни карти. Експертиза установила, че голяма част от вещите са средства за прихващане на информация от истински банкови карти и за изготвяне на техни копия.

Фалшивите карти са били изготвени по данните на действителни сметки на граждани на ОАЕ, на Турция, Великобритания и други държави. Няколко месеца след тези разкрития в с.Червена вода бил направен опит да бъде разбит банкомат, а следствените действия установили, че автори на  опита машината да бъде разрязана са четиримата силистренци. 26-годишният Николай, 33-годишните Антон и Евгени и 40-годишният Бисер били привлечени като обвиняеми и разследвани, след като при обиските от тях са иззети специфични инструменти за интервенция върху банкомати. Скоро след това  били открити и доказателства, че мъжете са съпричастни и към вещите открити на тавана в Силистра.

Присъдата подлежи  на обжалване в 15-дневен срок.