Емил Радев: Гърция е безсилна и няма желание да се справи с блокадата на границата ни
Емил Радев: Гърция е безсилна и няма желание да се справи с блокадата на границата ни / © Пресофис на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев
Емил Радев: Гърция е безсилна и няма желание да се справи с блокадата на границата ни
84250
Емил Радев: Гърция е безсилна и няма желание да се справи с блокадата на границата ни
  • Емил Радев: Гърция е безсилна и няма желание да се справи с блокадата на границата ни

Гръцката държава е безсилна и няма желание да се справи с блокадата на границата с България, въпреки че е длъжна да осигури свободен достъп, смята евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Той определи като „пълна глупост” изявленията на чуждите държавни служители, че не могат да вземат мерки, защото стачката била незаконна.

„Това, което става на българо-гръцката граница, е недопустимо и е рецидив. През последните години многократно имаше подобни случаи. Не знам защо гърците, когато започнат да протестират, винаги затварят границата с България, а не с Турция или Македония”, заяви в ефира на Дарик евродепуатът Емил Радев.

Евродепутатът е изпратил писмен въпрос до ЕК какви санкции ще бъдат наложени на Гърция, като до края на месеца трябва да получи отговор. Според него загубите за българските превозвачи на ден са между 150 и 250 евро. Те обаче няма да бъдат компенсирани от застрахователите и ще трябва да търсят правата си по съдебен път. 
В Брюксел се чували все повече гласове за временно излизане на Гърция от Шенген, тъй като съседката ни не изпълнява задълженията си и допуска стотици хиляди мигранти да преминават през територията й, без да ги регистрира и да им снеме отпечатъци.

„Явно Гърция се притеснява да не се задейства Дъблинското споразумение и мигрантите да бъдат връщани в първата европейска държава, в която са влезли. Но не можем да загърбим всичко, което трябва да се изпълнява според европейското законодателство. Не знаем какви хора преминават през Гърция и дали сред тях няма терористи”, каза още Радев.

Евродепутатът похвали работата на българските граничари на границата ни с Турция. По думите му проверките за лошо отношение към мигрантите не са потвърдили нито един от случаите, за които алармира "Human Rights Watch". Заключението на правозащитната организация, че нашите власти масово връщат в Турция кандидати за убежище, пресекли нелегално границата, се базираше на интервюта с близо 50 души.

„40 души от анкетираните са афганистанци, които нямат право да получават статут на бежанци. Те твърдят, че пет пъти са щурмували българската граница, но са били отблъсквани. Граничарите ни са там, за да пазят границата, а който иска статут на бежанец, може да мине през КПП”, заяви Радев. Той добави, че случаите на сексуални посегателства в Кьолн в Германия се забелязва промяна на общественото мнение към мигрантите.

Данните показвали, че бежанците са между 20 и 25 %, а останалите са икономически мигранти.

Емил Радев е номиниран за наградата Евродепутат на годината в категорията "Благосъстояние на животните". Един от мотивите за издигането му е създаването на зоополиция в България. Звеното във Варна работи добре, смята Радев, който коментира и издадената през седмица от Районният съд присъда от 16 месеца затвор за убийство на котка.

„Подсъдимият многократно е нарушавал закона и е осъждан, затова присъдата му е ефективна. Никой не трябва да си позволява подобно зверство към живо същество”, каза Радев.

Целият разговор е в аудиозоната.