Елдоминвест навърши 20 години
Елдоминвест навърши 20 години / netinfo
Едно от емблематичните Варненски предприятия навършва 20 години този месец. За това време над 1,3 млн семейства България, Европа и САЩ са се сдобили с уреди, произведени от “Елдоминвест” Варна.

Пазарният дял на Елдоминвест при продажбите на бойлери в страната е 70%. За 2007 година Ръководството на компанията очаква нетни приходи от 35 млн лева. Сериозни цифри, зад които стоят сериозна работа, успехи, както и трудности. Началото на “Елдоминвест” е поставено през юни 1987 година, като предприятието се създава под името “Перла инвест” с предмет на дейност проектиране, строителство и ремонт на строителни обекти в структурата на Стопанско обединение “Перла”. В началото във фирмата са работили 37 души, а в момента са 533.

Фирмата започва да произвежда бойлери през 1992 година. Тогава месечно са се произвеждали едва 400-500 бройки, а сега за месец от предприятието излизат 26 000 изделия. Производителността на предприятието се е увеличила 52 пъти, а приходите – 79 пъти.

Нетните приходи от продажби нарастват лавинообразно. Докато през 2003 година продажбите са за 14 670 000 лв, през 2006 достигат 31 710 000лв. Тази година очакваните приходи са за над 35 млн лв. 20 са общо изделията, които за първи път в България са произведени от Варненската фирма “Елдом инвест”. Между тях са първият български емайлиран бойлер, първата българска печка с пирокерамичен плот,първият български готварски плот за вграждане, първите български проточни бойлери, както и първият български скейтборд. В момента предприятието произвежда над 200 артикула електродомакински уреди, като е започнало само с три модела. 25-30% от производството се изнася за Полша, Молдова, Украйна, Словакия, Малта, Швеция, Дания, Великобритания и САЩ, като в чужбина изделията на Елдом се сочат като еталон за високо качество.

Средната заплата в Елдоминвест е 900 лв. Тринадесетата заплата във фирмата е закон през декември. Всички 533 служители се ползват от безплатен обяд, а най-изявените и лоялни работници могат да станат и акционери в предприятието.

Акционерите са 112 души – всички работят или са работили в Елдом инвест. Цената на една акция на фирмата в момента е 10 лв при номинал от 1 лев.

Юбилеят на “Елдоминвест” Варна ще бъде отбелязан с голям концерт на 30 юни в зала “Конгресна” на ДКС с участието на Йорданка Христова, Васил Найденов, Тони Димитрова, актьорите Любомир Нейков, Христо Гърбов и Кръстьо Лафазанов, както и два детски варненски ансамбъла. Входът е безплатен за всички.

А на 24 юни е Вторият открит турнир за купата на “Елдоминвест”, който ще се проведе на стадион “Тича”. Носител на купата на Първия турнир миналата година стана отборът на Дарик радио, който е един от основните участници и сега.