Държавата отказа допълнителна помощ на Тубдиспансера
Държавата отказа допълнителна помощ на Тубдиспансера / Sofia Photo Agency

Министерството на здравеопазването няма да увеличи държавното финансиране на Тубдиспансера във Варна, въпреки поисканата от общината помощ. Това стана ясно на заседание на ресорната комисия към Общинския съвет. В отговор от министерството обясняват, че няма основания да се дадат допълнително средства, тъй като във Варненска област се отчита спад на болните от туберкулоза.

За да може да се увеличи държавната субсидия, съветниците от здравната комисия решиха да се направят постъпки пред министерството Тубдиспансерът в морската столица да получи статут на четвърти специализиран център у нас за борба с коварната болест.

По предложение на кмета общинарите гласуваха още договорите на управителите на ДКЦ „Чайка” и АГ-болницата да бъдат удължени с 90 дни, тъй като изтичат в началото на ноември. Не бе прието предложението на д-р Ивайло Бояджиев те да бъдат подновени за срок от 3 години, както стана с ръководителите на останалите общински болници.

Според медика двете здравни заведения са показали добри лечебни и финансови резултати и не бива към управителите им да бъде прилаган двоен стандарт. Д-р Бояджиев видя в предложението на администрацията опит да бъдат манипулирани общинските съветници.

Неговият колега д-р Людмил Цветков защити идеята като обясни, че удължаването на договорите с 90 дни цели кметът и новата администрация да се запознаят с дейността на двете лечебни заведения.