Две нестандартни изложби в ЖП гарата
Две нестандартни изложби в ЖП гарата / Dariknews.bg

В Деня на Варна, 15 август, с обща инициатива Градска художествена галерия„Борис Георгиев“ и Младежка група „Аморфа“ откриват две нестандартни изложби с фокус върху общуването между хората в градската среда и взаимодействието им с нея. "Интересните пространства в града са предизвикателство за всеки любознателен гражданин" е посланието на арт акцията „Коловоз 2 – изкуство в градска среда“.

Подредените в открити и закрити пространства творби посрещат пристигащите и отпътуващите на ЖП Гара Варна. Организаторите очакват на културното събитие и граждани, любопитни да посетят по различна причина добре познатото пространство, което свързват само с пътуване, или да станат част от две по-различни откривания на изложби.

Със селекция от своя фонд, галерията ще представи „Нашите хора“ – изложба  с политически плакати на проф. Александър Поплилов, маркирайки културната и физическа реалност на едно време, което продължава да напомня за себе си в пространствата на града.

Тематично свързана с трансформацията на средата, "Аморфа" ще представи принтове на фрагменти от мащабни проекти градско изкуство, обединени под заглавието „Градски стени: Revisited“, включващи работи на едни от най-добрите сред тези артисти в страната, между които Dilom, Esteo, Fars, Mouse, Nasimo, Rate, Satone и др.

За Градската галерия това е важна стъпка извън нейното традиционно пространство в центъра на града към динамичната градска среда, където работите на твореца срещат далеч по-разнообразни публики и реакции. Акция „КОЛОВОЗ 2 – изкуство в градска среда“ ще посреща пътници и посетители между 17 и 21 часа днес.