Двама от заместниците на Портних ясни, до дни кметът ще съобщи още имена
Двама от заместниците на Портних ясни, до дни кметът ще съобщи още имена / Impact Press Group, архив

Ексдиректорът на варненската полиция Тодор Иванов ще бъде назначен за заместник кмет по опазване на обществения ред, заяви в ефира на Дарик Варна новият градоначалник Иван Портних. За бившия полицейски шеф той припомни, че не е допуснал ескалация на напрежението по време на уличните протести през февруари и март, въпреки масовостта на демонстрациите. 

Другият зам.-кмет, чието име вече е известно, е д-р Лидия Маринова. Портних я описа като  „изключително качествен професионалист и човек”. Неин ресор ще са здравеопазването и социалните дейности и новият кмет е убеден, че тя ще бъде добре приета от браншовите среди. Д-р Маринова ще бъде назначена след като парламентът гласува освобождаването й като депутат. Тя трябваше да заеме в Народното събрание овакантеното от Иван Портних място, но по нейно желание, на мястото на новия варненски кмет ще влезе Нели Петрова - майка на прегазената на пешеходна пътека Лора, 9-та в листата на ГЕРБ.

В следващите дни ще стане ясно кой ще е зам.-кмет по европейските проекти. Щатът в дирекцията, отговаряща за тях, ще бъде увеличен. Новият градоначалник планира и създаване на транспортна дирекция. Необходимостта от създаването на подобна структура се обуславяла от големия брой европейски проекти в тази област.

„Има натрупване на много нерешени проблеми. Администрацията като цяло работи със забавени темпове. Трябва мобилизация за усвояване на европейските проекти. Над 600 млн. лв. могат да влязат в града чрез Интегрирания план за градско развитие и трябва да имаме достатъчно експертен потенциал”, коментира Портних.

Очаквайте още от първото интервю на Иван Портних след избирането му за кмет на Варна.