Двама неуспели кандидати за кмет на Варна подписаха обща жалба за касиране на изборите
Двама неуспели кандидати за кмет на Варна подписаха обща жалба за касиране на изборите / снимки: личен архив, колаж: Дарик Варна

Двама от кандидатите за кмет на Варна на отминалите избори подписаха обща жалба за касиране резултатите от вота на 25 октомври. Подписи под жалбата положиха Анелия Клисарова, независим кандидат за кмет, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП и „Екогласност" и Данаил Папазов, кандидат за кмет от местната коалиция „Живот за Варна" (подкрепена от партия „Българска нова демокрация", Единната народна партия, партия „Нова алтернатива" и Българската социалдемократическа партия). Това съобщиха от офиса на „Живот за Варна".

Първоначално заявка да подкрепят жалбата са дали други двама неуспели кандидати за кмет на Варна - Чавдар Трифонов, издигнат от местната коалиция „Реформатори и патриоти - Решението за Варна" и Миглена Темелкова, кандидат на „АБВ". Късно снощи Трифонов и Темелкова се отказали от първоначалните си заявки да сезират съда за нередности при преброяването и отчитането на гласовете от местния вот на 25 октомври. Причините за отказа да подпишат жалбата и да не участват в пресконференция, съгласувана предварително с тях и насрочена за 10,00 ч. днес, останали неясни, отбелязват от „Живот за Варна".

Часове след като бе обявено медийното събитие, снощи то бе отменено. То обаче стана повод тази сутрин в 9,30 часа пресконференция да свика местната коалиция „Реформатори и патриоти - Решението за Варна".

Жалбата е била внесена тази сутрин до Административен съд - Варна. В нея се настоява решенията на Общинската избирателна комисия за избор на кмет и разпределението на мандатите в Общинския съвет да бъдат обявени за недействителни, както и за спиране на изпълнението им. В текста се твърди, че „обжалваните решения са незаконосъобразни, постановени при допуснати съществени нарушения в организирането на изборния процес, провеждането на изборите и неправилно отчитане на изборните резултати. Това е довело до опорочаване на вота и промяна на действителния изборен резултат за кмет и общинска избирателна квота, разпределение на мандатите по листи", пише в жалбата.

В нея подробно са описани десетки нарушения, които са допуснати при организацията, преброяването и отчитането на вота. Посочено е, че броят на гласувалите лица за кмет на общината и за общински съветници, съобразно избирателните списъци, не съответства на сбора на сгрешените, действителните и недействителните бюлетини. След приключването на изборния ден резултатите са били подправяни и коригирани, не по предвидения от закона ред. Според записаното в обединената жалба всички тези корекции и добавки водят до съществена промяна в изборния резултат и то винаги и само в полза на ГЕРБ и са в ущърб на други кандидати за кмет и общински листи.

„Започнах тази кампания с ясното съзнание, че българите, варненци и всички хора имат право да определят какво и как трябва да се случва и в държавата, и в града ни. Надявах се на тези избори да пречупим апатията им, да пречупим отказа им да гласуват. Убеждавах ги, че от всеки от тях нещо зависи. Много хора наистина решиха, че са важни, излязоха, гласуваха и дни наред след това ми се обаждат, искат среща с мен, казват гласувахме, а това не е отразено в протоколите. Питаха защо. Заради всички тях подписах тази жалба. Подписах я, защото продължавам да смятам, че от гласа на всеки един нещо зависи. Така аз разбирам демокрацията и гражданското общество, което всъщност трябва да е главният управляващ", каза проф. Анелия Клисарова.

„Подписах жалбата заради накърненото чувство за справедливост на хиляди хора, които гласуваха и повече няма да пожелаят да участват в уговорени мачове. На изминалите местни избори бе опорочен един от ключовите инструменти на демокрацията. Сега съдебната система остана като последна предпазна мярка пред продуцирането на еднолична власт. Надявам се да дадем сигнал към всички в страната, които са готови да махнат с ръка, докато някой узурпира властта. Тя се полага на народа, а не на върхушката, окупирала средствата на държавата", заяви Данаил Папазов.

На въпроса как си обясняват защо са се отказали другите двама кандидати, изявили готовност да подпишат жалбата за отмяна на изборните резултати, Клисарова и Папазов коментираха, че отговорът трябва да дадат Чавдар Трифонов и Миглена Темелкова.