Дръзки се завърна от участие в операция на НАТО в Средиземно море
Дръзки се завърна от участие в операция на НАТО в Средиземно море / снимка: ВМС

Фрегатата „Дръзки” приключи участието си в операцията на НАТО в Средиземно море. Освен нашата фрегата във Втора постоянна група кораби на НАТО участваха още шест плавателни съда от Испания, Германия, Турция, Италия, Румъния и Украйна. При петото си включване в операцията от 1 октомври до 30 октомври 2013 г. екипажът на „Дръзки” успешно  изпълни поставените задачи по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност в Средиземно море, съобщиха от ВМС.

Проплавани бяха 6021 морски мили. По време на патрулиранията бяха наблюдавани 400 кораба, със 190 от които беше установена връзка и извършена процедура по опознаването им. Бяха наблюдавани 1706 граждански и 111 военни самолета.

Имаше учения по откриване, водене и долагане на надводни и въздушни цели, корабни бойни учения, включващи борба с пожари, взривове и нахлуваща вода, симулирано използване на противокорабно, противовъздушно и противолодъчно оръжие, защита на кораба от бързо движещи се малки морски цели. Екипажът изпълни тренировки по приемане и предаване на хора и товари по вертикален способ, напускане на кораба, проверка на наличието и спасяване на човек, паднал зад борд.

От 14 до 17 октомври 2013 г. командването на кораба, оперативните офицери и групата за проверка на кораби преминаха през обучителен модул в Центъра на НАТО за подготовка на екипажи за участие в морски операции за контрол на корабоплаването, намиращ се във военноморска база Суда на о. Крит, Гърция.