Доживотен затвор за убиец на пенсионери
Доживотен затвор за убиец на пенсионери / снимка: Dariknews.bg, архив

Доживотен затвор за 53-годишния Васил Дотков за двойното убийство „лице в лице" на двама пенсионери във Варна. Това присъди Варненският окръжен съд тази сутрин, съобщиха от пресслужбата на институцията.

На 23 ноември2013 г. във Варна, в условията на опасен рецидив, Дотков умишлено умъртвил възрастни мъж и жена. Престъплението е станало в жилището им на ул. „Бузлуджа".

Обвиненият за разстрела на пенсионери вече е съден за двойно убийство

Пострадалото семейство живеело на 5-ия етаж в семейна кооперация на ул. „Бузлуджа" във Варна. Дора Иванова и Николай Курдов били семейство от 55 години, а в последните десет години заедно с тях живеела и сестрата на Дора, инвалид втора група. Дъщерята на възрастното семейство и двете им внучки живеят в Италия и през по-голяма част от годината пенсионерите живеели сами в дома си.

Домът им бил планиран за кражба след разпространена информация, че в дома им се намират ценни вещи, а дъщерята наскоро се е прибрала в България с голяма сума пари, които криела в дома на родителите си. Тази информация стигнала до Васил Дотков, който обмислил начин, по който да я провери. На 21 ноември в следобедните часове Дотков позвънил по домофонната уредба на кооперацията и се представил за служител на Първо РПУ. Влязал в дома на възрастното семейство, поискал личните карти и записал личните им данни, като обяснил, че проверява донос, че укриват сирийски бежанци. В разговора си Дотков дори посочил името на лицето, което е подало сигнала и неговия адрес във Варна. Дотков разговарял в коридора и не бил допуснат до останалите помещения в дома. Уговорил второ посещение в по-ранен час, за да състави протокол на следващата сутрин, „в работно време". На следващия ден се появил едва надвечер, като отново поддържал версията за „доноса". Възрастните хора решили да проверят адреса, на който им е казано, че живее мъжът, подал сигнал в полицията, но не открили такъв. Споделили с внучката си в Италия и тя ги посъветвала да поискат легитимация на полицая при следващото му посещение в дома им.

Според свидетелските показания на мъжете, с които Васил Дотков е планирал кражбата, разпечатките на проведените разговори от мобилни телефони, както и заснетото от улични камери за видеонаблюдение, Дотков се е върнал в кооперацията на третия ден. Около 11:45 ч. позвънил на домофона и се качил на петия етаж. В жилището се намирали съпругът и сестрата на Дора Иванова. След разговор с възрастния мъж Дотков извадил незаконно притежаван пистолет "Макаров" калибър 9x18 мм, с монтиран към него заглушител. Произвел четири изстрела от близко разстояния в тялото на Курдов, като последният бил в главата. Сестрата на Дора се отзовала на виковете на мъжа и влязла в стаята. Дотков произвел нови три изстрела и в нейното тяло. И двамата починали в рамките на няколко минути.

При напускане на жилището Дотков взел три мобилни телефона, които били на масата, събрал гилзите и опитал да прикрие следите си. На мястото на двойното убийство е открит негов отпечатък от ляв среден пръст от външната страна на вратата на всекидневната и една от гилзите.

По същото време дъщерята на семейството позвънила на телефона на баща си, който вече се намирал в чантата на Дотков, според свидетелски показания. След като не успяла да се свърже, тя позвънила на съседа от долния етаж, който в 12:15 часа се качил на горния етаж и позвънил на вратата на възрастното семейство, но никой не му отворил. По-късно в дома си се прибрала и Дора Иванова, която първа открила телата на своите близки.

Васил Дотков е задържан на 27 януари 2014 г., а на 13 януари следващата година. по време на предварително изслушване в Окръжния съд Варна той заяви, че ще се защитава сам. По време на съдебния процес, продължил година и 4 месеца, бяха изслушани свидетели и вещи лица. В последното съдебно заседание свидетелства и бившата му съпруга Светлана, от която той има две деца. Тя заяви, че в деня на убийството Дотков е отишъл да купи лекарства за болното им момче.

Близо 3 часа продължи пледоарията на Дотков, като до последно мъжът отричаше да има нещо общо с деянието, за което го обвиняват. „Нищо не е доказано точно", коментира той. „Аз не съм извършил това, за което ме обвиняват", беше последната му дума пред първата съдебна инстанция, която го осъди на доживотен затвор.

Васил Дотков е многократно осъждан, като по влязла в сила присъда на Районния съд от 14 май 2011 г. е изтърпял наказание „лишаване от свобода" при първоначален общ режим.

Наказанието си Дотков ще изтърпи при специален режим в затвор. При изпълнение му се зачита времето, през което е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража", считано от 29 януари 2014 г.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.