Обвиненият за разстрела на пенсионери вече е съден за двойно убийство
Обвиненият за разстрела на пенсионери вече е съден за двойно убийство / снимка: DarikNews.bg, Ekip7.bg, Petel.bg

Варненецът Васил Дотков, който е обвинен за разстрела на пенсионерите Елка Порожанова и Николай Курдов в апартамент в центъра на морския град през ноември 2013 г., вече е съден за участие в двойно убийство. Той получава 19 години затвор от Окръжния съд в Разград, но след като делото е върнато за нова разглеждане, е оправдан. Има обаче издадени присъди за грабеж и наркоразпространение.

Процесът, в който 50-годишният Дотков е бил подсъдим, е за убийството на рускинята Ирина Топоркова (31 г.) и германеца Йоаким Вюст (39 г.) Простреляните и обгорени тела на жертвите са открити в местност край разградското село Голям Извор на 4 юли 2003 г. Няколко дни по-късно е задържан варненецът и му е повдигнато обвинение за помагачество в убийството. Неговата версия пред съда е, че с кола под наем и нает шофьор е возил чужденци до румънската граница. В близост до селото возилото било спряно от четирима непознати мъже, които поискали Топоркова и Вюст да се прехвърлят в техните автомобили. Прокуратурата обвинява Дотков също и в документна измама, тъй като пет дни след убийството заедно с Екатерина Белева се опитват да изтеглят пари от сметката на рускинята чрез фалшиво пълномощно.

Обвиненият за разстрела на пенсионери вече е съден за двойно убийство
netinfo
През 2005 г. Разградският окръжен съд признава варненеца за виновен и му дава 19 години затвор. Решението е обжалвано и Апелативният съд във Варна връща делото за ново разглеждане с мотива, че в досъдебната фаза са допуснати нарушения на процесуалните правила. Новият съдебен състав оправдава през 2007 г. Дотков, който прекарва близо три години и половина зад решетките. Заради престоя си в ареста той се опитва да осъди Окръжния съд в Разград, като предявява иск за 600 000 лв. Изчислява имуществените последствия от незаконното според него задържане на 300 000 лв. и на още толкова - имуществените вреди. Дотков изтъква, че се е разболял в ареста, нямал е възможност да развива бизнеса си и се е развел със съпругата си, понеже отношенията им са се влошили. Арестът му през 2003 г. попречил и на политическата му кариера, тъй като отпадал от листата за варненски общински съветници на Българска партия на справедливостта, чийто учредител е Веселин Данов.

Искът на Дотков е отхвърлен като неосноветелен от Окръжния съд в Търговище. Мотивите на магистратите са, че искът не може да бъде срещу съда, а трябва да е срещу прокуратурата, която е поискала задържането и е повдигнала обвинението на варненеца.

Година и половина, след като е оправдан за участие в двойното убийство, Дотков отново попада зад решетките, като отново лежи в ареста в Разград. Този път обвинението срещу него е, че е продал 22 грама амфетамин на младеж. По време на задържането си той е в четиригодишен изпитателен срок, след като е осъден условно за грабеж.  Дотков лежи в затвора до 2011 г., когато е освободен предсрочно.

Обвиненият за разстрела на пенсионери вече е съден за двойно убийство
netinfo

Елка Порожанова и зет й Николай Курдов бяха открити мъртви в апартамент на варненската улица „Бузлуджа” на 23 ноември 2013 г. Възрастните хора бяха убити с няколко куршума в телата и простреляни в главите. Според разследващите мъжът е бил на местопрестъплението точно по време на убийството.